Rebel·lió als ajuntaments a favor de l’estelada

  • Berga i Manresa desobeeixen la junta electoral i no retiraren la bandera del consistori

VilaWeb
VilaWeb
ACN
15.05.2015 - 18:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Alguns ajuntaments, entre els quals els de Berga i Manresa, han decidit no retirar l’estelada que tenen penjada a la façana de l’ajuntament. Les dues capitals de comarca  i altres municipis desobeeixen la resolució de la junta electoral espanyola en què s’ordena a tots els consistoris que retirin les estelades dels edificis públics i dels col·legis electorals.

Pel que fa a l’Ajuntament de Manresa, no decidiran si retiren la bandera o no fins que es resolgui el recurs que ha presentat CiU aquest divendres a la decisió de la junta electoral. L’ajuntament ha recordat que l’estelada es va penjar a un dels balcons de l’edifici consistorial després que s’aprovés per majoria una moció en un ple celebrat l’any 2012, a la qual li van donar suport CiU, ERC i la CUP.

Pel que fa a Berga, fonts de l’ajuntament asseguren que encara no han rebut la notificació oficial de la junta electoral en què s’ordena a tots els consistoris que retirin les estelades dels edificis públics i dels col·legis electorals. Un cop rebi la notificació, l’Ajuntament de Berga ha anunciat que interposarà un recurs contra aquesta decisió.

Alcarràs i Guissona

L’Ajuntament d’Alcarràs (Segrià) tampoc retirarà l’estelada de l’edifici consistorial si no hi ha una petició ‘clara i explícita’ que ho demani, segons ha manifestat a l’ACN el seu alcalde, Miquel Serra (ERC). A Alcarràs encara no han rebut la notificació oficial de la junta electoral. On sí que l’han rebuda és a un altre municipi lleidatà governat per ERC, el de Guissona (Segarra), on l’alcalde, Xavier Casoliva, ja ha anunciat la intenció de treure l’estelada del consistori perquè l’edifici de l’ajuntament és seu electoral.

Des d’Alcarràs, Miquel Serra ha explicat que de moment mantenen l’estelada a l’Ajuntament però sí que la retiraran del Centre Cultural ‘Lo Casino’, ja que en aquest cas l’edifici és col·legi electoral. L’alcalde, però, ha insistit que si arriben instruccions clares que cal treure l’estelada del consistori ho faran perquè ‘no ens arriscarem que ens impugnin les eleccions’.

Xavier Casoliva també ha volgut deixar que compleixen el mandat de la JEC a contracor ja que no veu motius per haver de retirar l’estelada del balcó ‘quan el poble n’està ple’.

Recurs de CiU

CiU ha presentat un recurs contra aquesta decisió de la junta i ha recomanat als alcaldes que no decideixin res fins que els arribi un requeriment oficial. La federació ha recordat als seus batlles que aquesta resolució només fa referència a edificis públics i seus electorals, i per tant no afecta estelades col·locades en rotondes o places.

Carta de l’AMI

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha enviat una carta als ajuntaments associats recomanant que, tan bon punt els sigui comunicat oficialment, acatin la resolució de la junta electoral espanyola ‘només en el cas dels edificis que siguin públics o que esdevinguin locals electorals’. Així doncs, demana ara que també es treguin dels edificis públics quan en el comunicat que l’entitat va emetre ahir feia referència a ‘només els edificis que esdevinguin locals electorals’. La carta a la qual ha tingut accés l’ACN també assegura que les estelades tornaran a onejar als ajuntaments associats a l’AMI i als locals municipals un cop finalitzat el període electoral.

L’AMI també adverteix que les estelades tornaran a onejar als ajuntaments associats a l’entitat i als locals municipals un cop finalitzat el període electoral i fa una crida als ciutadans que ho desitgin a ‘penjar l’estelada als balcons de les seves cases i, de forma especial i intensa, als balcons de les places de totes els pobles i ciutats’.

Vic

En el seu cas, l’Ajuntament de Vic ha acatat la resolució de la junta electoral i ha retirat l’estelada aquest divendres al matí un cop ha rebut la notificació oficial. Més tard, però, un membre de la candidatura d’ERC a la capital d’Osona, acompanyat per diversos integrants de la llista, entre ells l’alcaldable, Joan Ballana, ha penjat l’estelada a sota del balcó del consistori.

Celrà i Torroella de Montgrí

Altres municipis com Celrà o Torroella de Montgrí han decidit que desobeiran la resolució i no despenjaran les estelades dels Ajuntaments. No obstant, posteriorment l’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordon, s’ha repensat la decisió de desobeir la junta electoral i mantenir l’estelada onejant a la façana de l’ajuntament. Primer, s’esperarà a rebre la resolució de la junta electoral, després la posarà en coneixement dels serveis jurídics i, un cop hagi avaluat les directrius de l’AMI i les del partit (en el seu cas, CiU) prendrà la decisió definitiva.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any