Wert crispa la campanya

  • La comparació del català amb la imposició franquista desferma una sessió tumultuosa al congrés · La nova sentència contra la immersió provoca reaccions polítiques i una manifestació a Mataró però l'escola acatarà l'ordre i farà matemàtiques en castellà

VilaWeb
Redacció
14.05.2015 - 02:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una nova provocació del ministre Wert ha creat tensió enmig de la campanya electoral. Als passadissos del congrés espanyol, ahir Wert va comparar la situació d’avui a Catalunya amb la del franquisme, amb què donava a entendre que ara hi ha una imposició del català comparable a la del castellà d’aleshores. La insídia va ser resposta de manera contundent per diputats de tots els partits catalans. La presidenta de la cambra, Celia Villalobos, es va enfrontar durament amb Joan Tardà (ERC) i també amb Joan Coscubiela (portaveu d’ICV), que es va solidaritzar amb ell i va acabar abandonant l’escó.

Per una altra banda, ahir a la tarda centenars de persones es van manifestar davant l’escola Santa Anna de Mataró contra la sentència que obliga el centre a impartir un 25% de les classes en espanyol. La resolució judicial s’ha d’aplicar a partir del 19 de maig a una cinquantena d’alumnes.

La direcció del centre havia comunicat als pares la mesura decidida per a complir la sentència. ‘Per dues persones liquidar tot un model, em sembla una mica fort’, ha lamentat la presidenta de l’AMPA, Rosa Torroella. L’AMPA ha dit que acatava la sentència, perquè si no el pes de la justícia recauria damunt el director.

Uns quants professors de l’escola s’han mostrat contraris a la sentència. La immersió lingüística funciona correctament i garanteix la cohesió, han dit. ‘Fins a final de curs, els alumnes podran escollir entre fer una assignatura en castellà o en català i l’escola contractarà un professor més’, ha explicat Fèlix Galceran, mestre de sisè de primària. Un altre professor, Carles Móra, ha subratllat que els nens havien de restar ‘al marge de tota disputa perquè es tracta d’una decisió dels seus pares’. 

Tot plegat s’ha fet públic quan el Departament d’Ensenyament ha confirmat que s’havien d’aplicar les mesures cautelars que marca el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en la interlocutòria i, per tant, impartir el 25% de classes en castellà al grup de l’alumne que ho ha sol·licitat. En aquest cas es tracta d’una família de l’escola Pia Santa Anna de Mataró, que afectarà les classes de 3r i 5è de primària. 

En plena campanya electoral

La resolució judicial ha irromput en plena campanya electoral. Convergència i Unió ha denunciat l’intent de ‘trencar el model lingüístic català i el model de convivència que hi ha a Catalunya’. Donaran suport a la direcció i als professors de l’Escola Pia Santa Anna perquè es troben ‘immersos en un conflicte polític impropi d’un centre educatiu’. Així mateix, CiU ha assegurat que ‘el model lingüístic català no és negociable’. 

El PSC ha reiterat el seu suport a l’actual model educatiu ‘que ha garantit durant trenta anys la cohesió social a Catalunya i la igualtat d’oportunitats’. Els socialistes han atacat durament les polítiques del ministre Wert, que han acusat ‘de convertir en problema allò que no ho és’. 

Segons el Partit Popular ‘s’ha de garantir la llibertat de cadascú a escollir la llengua’. ‘Ens sembla que la família té el dret de demanar-ho i l’administració ha de fer complir les lleis’, ha dit el candidat del PP a Mataró, José Manuel López. Segons ell, ‘s’ha de garantir el perfecte ensenyament del català, el castellà i l’anglès’ i ‘cal actuar amb molta calma perquè al final s’assenyalen uns nens’. 

El candidat d’ICV-EUiA de Mataró, Esteve Martínez, ha dit que ‘la immersió lingüística genera cohesió social i aquesta cohesió és la que després genera igualtat d’oportunitats’. Per ell, el PP ‘vol trencar la igualtat d’oportunitats i, per això, cal defensar l’escola en català’. 

La CUP ha dir que era un nou atac de l’estat espanyol. Lamenten que la Generalitat ‘no hagi desobeït’ i reclamen a la consellera Rigau ‘que desenvolupi una llei pròpia que garanteixi la llengua i la qualitat’.

 

Informació relacionada:

‘Què ha de fer l’escola? El director ha d’anar a la presó?’

Tardà acusa Wert de ‘mala persona i fanàtic’ i és expulsat del congrés espanyol

Wert compara la situació del castellà a Catalunya amb la que va patir el català durant el franquisme

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any