Notícies

Dimecres  13.05.2015  19:46

The Washington Post es fixa en el .cat, 'el domini més radical'

El diari nord-americà explica la història del domini que aplega webs en català

Men?ame
 

El diari nord-americà The Washington Post dedica un article a la història del domini .cat i a la llarga lluita per a aconseguir-lo. Comença aclarint que no té res a veure amb els felins ('cat' és 'gat' en anglès) i recorda que és l'abreviació de 'català', 'una llengua i una cultura molt perseguida a l'est d'Espanya'.

Per posar el lector en context, el diari explica que a partir del segle XVIII la monarquia espanyola va desfer l'autogovern català i que, més tard, el franquisme va prohibir l'ús de la llengua. L'article diu que, malgrat tot, 'els esforços dels règims espanyols no van reeixir i que ara parlen català entre cinc i deu milions de persones'.

El text recorda que la idea de crear el domini .cat va ser d'Amadeu Abril a final dels anys 1990 i explica els esculls que va caldre superar per a portar-se en pràctica. També subratlla el creixement que ha tingut el domini des del 2005, quan va esdevenir una realitat, i l'augment de l'ús del català a internet.

Els dominis sobre gats

L'article explica que les webs en anglès sobre gats que utilitzen el domini .cat són auditades --igual que la resta-- per a comprovar que segueixin la norma d'incloure el català. Si no ho fan, tenen sis mesos per a eliminar la web o per introduir alguna eina que en tradueixi el contingut. És el que ha fet Nyan.cat. En canvi, Nytimes.cat, que repetia el contingut del diari nord-americà però substituint les imatges de les notícies per 'memes' de gats, ha deixat de funcionar des de fa unes quantes hores.