The Washington Post es fixa en el .cat, ‘el domini més radical’

  • El diari nord-americà explica la història del domini que aplega webs en català

VilaWeb
Redacció
13.05.2015 - 19:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari nord-americà The Washington Post dedica un article a la història del domini .cat i a la llarga lluita per a aconseguir-lo. Comença aclarint que no té res a veure amb els felins (‘cat’ és ‘gat’ en anglès) i recorda que és l’abreviació de ‘català’, ‘una llengua i una cultura molt perseguida a l’est d’Espanya’.

Per posar el lector en context, el diari explica que a partir del segle XVIII la monarquia espanyola va desfer l’autogovern català i que, més tard, el franquisme va prohibir l’ús de la llengua. L’article diu que, malgrat tot, ‘els esforços dels règims espanyols no van reeixir i que ara parlen català entre cinc i deu milions de persones’.

El text recorda que la idea de crear el domini .cat va ser d’Amadeu Abril a final dels anys 1990 i explica els esculls que va caldre superar per a portar-se en pràctica. També subratlla el creixement que ha tingut el domini des del 2005, quan va esdevenir una realitat, i l’augment de l’ús del català a internet.

Els dominis sobre gats

L’article explica que les webs en anglès sobre gats que utilitzen el domini .cat són auditades –igual que la resta– per a comprovar que segueixin la norma d’incloure el català. Si no ho fan, tenen sis mesos per a eliminar la web o per introduir alguna eina que en tradueixi el contingut. És el que ha fet Nyan.cat. En canvi, Nytimes.cat, que repetia el contingut del diari nord-americà però substituint les imatges de les notícies per ‘memes’ de gats, ha deixat de funcionar des de fa unes quantes hores.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any