La diàspora socialista debilita el PSC de cara a les municipals

  • Les escissions i la reducció de llistes fan preveure una pèrdua del poder del partit als consistoris del Principat

VilaWeb
Núria Ventura
14.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El socialisme al Principat arriba a les eleccions del proper 24 de maig completament transformat en relació als últims comicis municipals, el 2011. El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) s’ha esquinçat coincidint amb el procés sobiranista i les discrepàncies internes per aquesta qüestió. Actualment té 195 batllies que governen sobre 2.518.603 habitants, però els canvis que ha viscut la formació com ara les escissions, la fuga de militància o la reducció del nombre de llistes municipals poden suposar una pèrdua de poder pel partit en les eleccions d’aquest mes.

En aquestes eleccions el PSC deixa de presentar candidat a més de dues-centes poblacions respecte el 2011. En els darrers comicis tenia presència en 711 municipis i ara redueix la xifra a poc més de 500. Són unes xifres que no tenen en compte que hi ha un centenar de llistes que han estat assenyalades per ser les anomenades llistes fantasma, llistes amb candidats que no són del municipi on es presenten i que més que oferir un projecte pel municipi tenen per objectiu engruixir les candidatures de la formació.

Les escissions, una fuita de vots

Una part dels vots que pot perdre el PSC poden anar a parar a les candidatures que han aconseguit teixir les dues escissions del partit, que s’han constituit en dos partits nous, Moviment d’Esquerres (MES) i Avancem. Presenten candidatures a 133 i 41 poblacions, respectivament, tot i la seva joventut. En el cas de MES, es presenta en solitari a 22 municipis, entre els quals hi ha Sant Adrià del Besós o Martorell. La resta són llistes conjuntes amb altres formacions, sobretot amb ERC, amb qui ha pactat per formar 72 candidatures. Alguns d’aquests pactes són en els municipis que apleguen més població del Principat com ara Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona o Terrassa. Finalment, MES també s’ha aliat amb ICV i/o Entesa (33 municipis) i amb altres formacions (8 municipis).

Pel que fa a Avancem es presenta en solitari a 9 municipis i en la resta de poblacions on es presenta ho fa en coalició. El seu aliat majoritari, com passa amb MES, és ERC, amb qui ha pactat en 20 municipis. Després, ha constituït 6 candidatures amb confluència socialista, 6 amb ICV-EUiA i 2 amb altres formacions. A Girona, la llista de CiU incorpora algun candidat d’Avancem.

Acompanyat de les escissions que ha viscut el PSC, entre 2011 i ara un gruix de la seva militància ha deixat el partit. En alguns casos, fins i tot, equips sencers que governen ajuntaments han abandonat en bloc la formació. És el cas de Flix o de Sant Joan de les Abadesses, per posar dos exemples, que han passat a formar part de MES.

Amb tot, el PSC passarà una prova important el 24 de maig. Ho farà sobretot als seus feus mes importants, com són l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Terrassa o Sabadell. A Barcelona, tot i no tenir possibilitats de governar, el PSC de Jaume Collboni també encara el repte de no tenir una forta patacada electoral, com pronostiquen les enquestes. El darrer baròmetre del CIS preveu que Collboni obtindrà 5 regidors, 6 menys dels que va aconseguir el partit el 2011. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any