Esteve Nabona: ‘La independència és una qüestió de subsistència cultural’

VilaWeb
Redacció
13.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esteve Nabona (Barcelona, 1968) és el director del Cor Jove de l’Orfeó Català i del Cor Jove dels Països Catalans. També és el director de l’Escola Coral de l’Orfeó Català i del projecte social i educatiu Clavé XXI, que porta el cant coral a entitats i escoles de Ciutat Vella.

―Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Primer de tot vull aclarir que parlo a títol personal. Sóc independentista de tota la vida i ara veig que finalment la societat s’ha cansat del tracte que rebem en molts àmbits, com ara el cultural. Durant els darrers anys havíem anat avançant pel que fa a la llengua i la cultura, però ara anem enrere. La independència és una qüestió de subsistència cultural. En qualsevol disciplina artística, per poder progressar, cal que hi hagi una inversió econòmica, pública i privada, que ara no tenim. En una Catalunya independent, sense l’espoliació de l’estat espanyol, hi hauria un avenç econòmic molt important.

Vull la independència per dignitat: hem arribat a un punt que la situació és una claustrofòbia inaguantable. I vull la independència per al futur: si no som un estat independent no podem progressar. Si no arribem a ser independents ens quedarem igual o anirem enrere, en tots els àmbits.

―Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—Una Catalunya independent podria aportar al món el mateix que podria aportar-hi qualsevol estat. Podríem aportar-hi allò que nosaltres decidíssim. El factor determinant és que si això sortís bé la pilota seria sobre la nostra teulada: la independència no implica que automàticament tot anirà bé, sinó que nosaltres recollim el testimoni per mirar de fer-ho bé. Podrem començar de zero i fer les coses d’una altra manera: decidir quin model d’estat volem, establir noves normes de tolerància, aprovar lleis d’immigració i d’inclusió social, etc. Com a estat modern que naixeria, podríem fer les coses sense tenir-les viciades. I, per què no, si ho fem bé en algun àmbit podríem ser un exemple.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any