El parlament danès debat avui sobre el dret de decidir dels catalans

  • El ministre d'Afers Estrangers haurà de respondre una pregunta · El debat quedaria ajornat si es convoquen eleccions abans que comenci el ple

VilaWeb
Redacció
12.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El parlament danès debatrà avui sobre el cas català a petició dels diputats del partit d’esquerres Enhedslisten (Aliança Roja i Verda). Aquest partit, que té 12 diputats de 179, adreçarà una qüestió al ministre d’Afers Estrangers danès, Martin Lidegaard. És aquesta: ‘Com demanarà el govern danès que es respecti el dret dels pobles a la lliure determinació, en relació amb l’àmplia majoria del parlament català, la societat catalana i el govern català que volen fer un referèndum sobre la independència?’

El ple del parlament comença avui a les 13:00, però la qüestió és prevista a l’ordre del dia en penúltima posició, fet que fa preveure que el tema es tractarà entre les 21:00 i les 23:00. Els diputats adreçaran la qüestió al ministre, qui s’hi haurà de pronunciar, igual que la resta de formacions presents al parlament, que també hi diran la seva. Del debat que se n’esdevingui, en resultarà un text que serà votat pels diputats d’aquí a una setmana, dimarts 19 de maig.

Tanmateix, el cas català al parlament danès també podria quedar en pausa. Hi ha la possibilitat que la cambra convoqui eleccions justament avui, abans de començar el ple. Si fos així, el debat es faria igualment, però més endavant.

El paper de l’ANC Dinamarca ha estat molt dinàmic per donar suport a l’entrada d’aquesta qüestió al parlament danès. Ha impulsat una recollida de signatures que encara és activa i també ha fet una crida per assistir de públic a la cambra en el moment del debat.

Informació relacionada:

Sjúrður Skaale, diputat danès impulsor del vot sobre Catalunya: ‘Madrid hauria de fer com Londres’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any