Barcelona en Comú vol crear una moneda d’ús exclusiu per a la ciutat

  • L'Ajuntament pagaria part de les subvencions i de les nòmines amb aquesta nova moneda, que només es podria fer servir en comerços de la ciutat

VilaWeb
ACN
11.05.2015 - 17:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Barcelona en Comú vol crear una moneda pròpia per a Barcelona. En la línia del que plantegen diferents cooperatives socials, la formació que encapçala Ada Colau proposa que sigui l’Ajuntament qui lideri aquesta iniciativa per fomentar el consum en el comerç de proximitat. Seria una moneda amb una taxa de canvi favorable respecte a l’euro que només es podria fer servir en els comerços barcelonins. El mateix Ajuntament pagaria part de les subvencions i de les nòmines als treballadors en aquesta nova moneda i acceptaria que els ciutadans també la fessin servir per pagar les taxes municipals.

La creació d’una moneda local és un dels punts del programa electoral que Barcelona en Comú ha penjat al seu web. ‘És una manera de promoure el desenvolupament local i de generar un efecte multiplicador de la riquesa que beneficiï principalment el petit i mitjà comerç’, defensen. Entitats com la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya, la banca ètica Fiare, o la cooperativa COOP57 fa anys que treballen en projectes similars i el partit barceloní vol aprofitar la seva experiència per col·laborar-hi.

El consistori fomentaria l’ús de la moneda local, per exemple, atorgaria part de les subvencions i pagaria part de les retribucions dels empleats públics en aquesta moneda; facilitaria crèdits i microcrèdits a empreses amb moneda local; afavoriria aquells proveïdors que cobressin part o el total de les seves vendes en moneda local; i acceptarien que els ciutadans paguin les seves taxes públiques en la nova moneda.

Tolosa de Llenguadoc ja ho fa

Un dels exemples en què pensa la candidatura d’Ada Colau a l’hora de fer aquesta proposta és la Sol-Violette, la moneda local que es fa servir a Tolosa de Llenguadoc des del 2011. Al voltant de 1.850 persones la fan servir de manera regular per comprar als comerços de la ciutat. La taxa de canvi permet canviar 20 euros per 21 sols i, per contra, penalitza el canvi de sols a euros (21 sols = 20 euros). Per evitar que s’acumuli, cada bitllet caduca al cap de tres mesos d’haver-lo adquirit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any