La BioCultura fa eclosió

  • Aquest cap de setmana se celebra la 22a edició de Biocultura, la fira de productes ecològics i consum responsable

VilaWeb
VilaWeb
M.S.
09.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La producció i el consum de productes ecològics, el producte de proximitat, el consum responsable, l’alimentació lligada a la salut, la qualitat i el medi, són noves tendències que en els darrers quatre o cinc anys hi han fet eclosió, es consoliden i han arribat per quedar-se. Són nous valors que el públic reclama i que propicien un model de noves empreses i nous hàbits per als consumidors. Aquesta nova cultura es mostra amb tota la seva efervescència aquests dies a BioCultura, la fira de productes ecològics i de consum responsable, que serà fins diumenge a la sala annexa del Palau Sant Jordi de Barcelona.

Segons dades del CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica), organisme que vetlla perquè els productors i empreses amb segell d’agricultura ecològica acompleixin la normativa, aquest 2014 s’ha tancat amb un augment del 10% dels operadors i s’ha arribat a les 2.724 empreses agràries inscrites. Ja hi ha 120.865 hectàrees d’agricultura ecològica registrades a Catalunya, i destaquen els cultius mediterranis de l’olivera, la vinya i els cereals.

Més dades: les activitats agroindustrials han crescut un 34%. El sector va facturar el 2013 gairebé un 38% més que l’any anterior, arribant als 210 milions d’euros. El CCPAE compta amb més de 29.000 referències autoritzades per ser venudes com a productes ecològics.

Amb tot, el consum ecològic i la biocultura en general té molt de camí a recórrer encara aquí, sobretot tenint en compte la consolidació que té en altres països d’Europa, com ara Alemanya o Suïssa. La prova és que el 90% de producció ecològica que es produeix a l’estat espanyol s’exporta i només un 10% es destina al cosum interior.

Hem parlat amb el botànic Evarist March, col·laborador del Celler de Can Roca i promotor de NaturalWalks, empresa que es dedica a organitzar activitats de descoberta del nostre patrimoni natural (sobretot de flors i herbes remeieres). Fa pocs anys que és present a la fira Biocultura, però sap que ara com ara s’hi ha de ser, perquè és la gran fira de referència de la vitalitat de propostes i productes ecològics del país. Enguany BioCultura compta amb set-cents expositors, organitza unes tres-centes cinquanta activitats i espera setanta mil visitants.

Segons explica Evarist March: ‘De fa tres anys s’ha produït un gran salt pel que fa a la qualitat d’aquest sector de la biocultura. Ens estem posant al dia en relació a Europa, que ens duu avantatge. Avui la gent es cuida més. I totes aquestes persones que han pres consciència que cal cuidar la salut es documenten i s’informen més i tenen curiositat per tastar i experimentar en aquest sentit. Quantes botigues i grans superfícies venen cistella ecològica? Pràcticament totes, perquè hi ha una demanada real i creixent. Això fa deu anys era impensable.’

Entre les tendències que destaquen aquest any, March comenta el concepte ‘ecoxef’, que engloba tots els temes vinculats a la cuina aplicada a la salut. ‘Hi ha un gran ‘boom’ i a vegades tothom s’hi veu en cor. Però el fenomen és clar i també ha arribat a l’alta cuina. Cada vegada la cuina d’avantguarda practica més i millor els productes de proximitat (Km 0), i cada any hi ha més establiment amb tres estrelles Michelin que tenen el segell ‘Slow food’. Aquí es veu un canvi.’

La fira BioCultura organitza un gran nombre d’activitats el cap de setmana, entre les quals hi ha les sessions de cuina en directe. També es lliuraran els premis que destaquen la sostenibilitat i el bé comú. La cantant Marina Rossell rebrà el premi Personatge Eco Conscienciat 2015, per la seva fidel defensa dels aliments biològics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any