Pau Vidal, guanyador del Premi d’assaig Josep Irla

  • La Nit Irla va premiar també Santi Vidal, Gabriela Serra, la Comissió de la Dignitat i Alternativa 3

VilaWeb
Redacció
09.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El filòleg Pau Vidal ha estat reconegut amb el Premi d’Assaig Irla 2015 per l’obra ‘Els termes del conflicte’, atorgat per la Fundació Josep Irla. El jurat, format per Agustí Alcoberro, Guillem López-Casasnovas, Enric Marín, Montserrat Palau i Rosa Rey, ha concedit el premi a Vidal ‘per la seva capacitat de descriure el moment actual que viu Catalunya definint amb ironia, bon humor i alhora, rigorositat científica, les principals paraules que trobem en l’escenari del procés. Un glossari del conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol que és capaç de provocar un exercici intel·lectual de primer ordre’.

La fundació va fer el lliurament del reconeixement dimarts, a la Nit Irla, celebrada a l’Ateneu Barcelonès. A més del premi d’assaig, també es van lliurar els premis Memorial Lluís Companys, que reconeix una persona i una entitat que hagin destacat per la seva acció social en favor de l’emancipació de les classes populars o en la lluita contra la marginació dels sectors menys privilegiats; i els premis Memorial Francesc Macià, que distingeix una persona i una entitat que hagin destacat per la seva acció social en favor de la llengua, la cultura o la nació catalanes.

El jurat del Memorial Francesc Macià, format per Neus Bonet, Jordi Creus, Josep Huguet, Queta Karmany, Marina Llansana, David Miró, Bienve Moya, Isona Passola, Matthew Tree i Montserrat Treserra, ha decidit atorgar el premi en la seva categoria individual al jutge Santi Vidal ‘per la seva trajectòria en pro d’una visió més progressista i democràtica de la judicatura, per la seva defensa dels drets humans i col·lectius, per la seva implicació en el debat del dret a decidir i per, malgrat les pressions i amenaces rebudes, no haver renunciat a la seva llibertat d’expressió en coordinar el redactat d’una proposta de Constitució Catalana’.

En la seva categoria col·lectiva, el jurat del Memorial Francesc Macià, ha decidit atorgar el premi a la Comissió de la Dignitat ‘per la seva trajectòria de lluita per recuperar la memòria històrica; i pel seu activisme en pro del retorn dels papers espoliats durant la Guerra Civil i el franquisme a famílies, institucions i entitats catalanes tant a Salamanca, com més recentment a Àvila’. El premi el van recollir Pep Cruanyes i Toni Strubell.

El jurat del Memorial Lluís Companys, format per Toni Codina, Oriol Homs, Josep Huguet, Laura Pelay, Jordi Porta, Xavier Rubert de Ventós, Carles Sastre, Isabel Segura, Llorenç Serrano, Anna Simó, Jordi Via i Ricard Zapata, ha decidit atorgar —enguany, Any Europeu pel Desenvolupament— el premi en la seva categoria individual a Gabriela Serra ‘per la seva dilatada trajectòria dins l’associacionisme a Catalunya, des del moviment veïnal, al d’ensenyants o l’antiOTAN; el seu activisme contra l’acumulació de riquesa i les injustícies socials; la seva tasca en pro de la cooperació al desenvolupament, ja sigui a les Brigades Internacionals de Pau o a Entrepobles; la seva tasca de coordinació i impuls del tercer sector a Catalunya, com a presidenta de la Federació Catalana d’Organitzacions No Governamentals i com a coordinadora de l’Àgora Nord/Sud, i actualment, per continuar involucrada de manera incansable com a patrona a la Fundació per la Pau i al Centre d’Estudis per la pau Josep Manuel Delàs’.

En la seva categoria col·lectiva el jurat ha decidit entregar el premi a Alternativa 3 ‘per, des de 1992, ser la primera organització de comerç just de Catalunya; haver instal·lat la primera i, fins al dia d’avui, única planta torradora i d’envasat de cafès de comerç just; ser la principal majorista de comerç just a Catalunya, exportant a diversos països europeus; formar part de la Xarxa d’Economia Social i Solidària des dels seus inicis, i també de les principals plataformes de comerç just nacionals i internacionals; i canalitzar, a través d’A3 ONG, els beneficis de la cooperativa cap a projectes de desenvolupament’. El premi el va recollir Antonio Baile.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any