Setmana de la Poesia de Barcelona: una guia

  • Es farà del 12 al 18 de maig · Miquel de Palol ha guanyat el premi de poesia dels Jocs Florals

VilaWeb
VilaWeb
M.S.
07.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La quinzena Setmana de la Poesia de Barcelona inclou una gran varietat de propostes sota el lema ‘Poesia total’. Del 12 al 18 de maig es concentraran una trentena d’activitats poètiques (recitals, concerts, commemoracions, espectacles, cinema), juntament amb el Festival Internacional de Poesia, que com cada any es farà al Palau de la Música, i els Jocs Florals, que enguany han destacat Miquel de Palol amb l’obra ‘Dos cors per una bèstia’. Entre les propostes més atractives, hi ha un recital de poesia al planetari del CosmoCaixa, amb Màrius Sampere, Enric Casasses, David Castillo i Núria Martínez Vernis; ‘Whitmaníacs’, sobre Walt Whitman, amb Jaume Pons Alorda i més seguidors del poeta nord-americà; un concert dedicat a Ovidi Montllor; una proposta de poesia i òpera; i un recital de deu poetes que diuen el poeta que els ha estat referent constant, amb el propòsit de recuperar-lo. Ací teniu una guia temàtica per a organitzar-vos.

Tots els actes són gratuïts, tret del Festival Internacional de Poesia, que costa 6 euros. El pressupost de la Setmana de Poesia és de 238.500 euros.

 

RECITALS

 

Dia 12

21.00 Generacions: Poesia i Família

Teatre Nacional de Catalunya – Sala Tallers.

Quatre poetes contemporanis (Berta Piñán, Fernando Beltrán, Gemma Gorga, Miquel Àngel Llauger) llegeixen poemes propis i d’altri sobre la família. Coordinació, Jaume Subirana.

 

Dia 13

19.00 Finestres: poesia i edició. Cicle de poesia als centres cívics (1)

Centre cívic Pati Llimona.

Primera sessió de tres, que ens acost la poesia editada per petites editorials del país. Descobrirem alguns autors del catàleg de les editorials Labreu i Terrícola: Blanca Llum Vidal, Daniel Busquets, Jordi Vintró, Lluís Calvo, Mireia Vidal-Conte, Ricard Mirabete.

 

19.00 Vèncer el temps: poetes recuperats

 Biblioteca de Catalunya.

Deu poetes reivindicaran el poeta que els ha estat referent constant en la seva trajectòria. Hi participaran: Àlex Susanna (Josep Sebastià Pons), Carles Camps Mundó (Ramon Bech), Enric Sòria (Joan Fuster), Francesc Parcerisas (Josep Elias), Jaume Subirana (Jaume Agelet i Garriga), Margarita Ballester (Josep M. Boix i Selva), Marta Pessarrodona (Caterina Albert), Rosa Delor (David Sanahuja), Valentí Puig (Miquel dels Sants Oliver), Vinyet Panyella (Simona Gay [Simona Pons]).

Com a activitat complementària al recital, l’Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya acollirà una exposició de les obres dels deu poetes recuperats.

 

Dia 14

19.00 Finestres: poesia i edició. Cicle de poesia als centres cívics (2)

Centre cívic Casa Golferichs.

Segona sessió de tres, que ens acosta la poesia editada per petites editorials del país. Hi descobrirem alguns autors del catàleg de les editorials Cafè Central i Meteora: Antoni Clapés (Philippe Jaccottet), Gemma Gorga, Joan Elies Adell, Jordi Larios, Rosa Vilanova, Víctor Sunyol.

 

21.30 Whitmaníacs!

Verger del Museu Frederic Marés.

Jaume C. Pons Alorda, traductor de ‘Fulles d’herba’ de Walt Whitman, farà un repàs de les traduccions antològiques fetes fins ara (Cebrià Montoliu, Agustí Bartra, Miquel Desclot, Lluís Roda, D. Sam Abrams…) i oferirà un tast de la seva. Al final, els autors més ‘whitmanians’ i ‘whitmaníacs’ de la literatura catalana (Andreu Subirats, Pau Gener, Lluís Calvo i Dolors Miquel) llegiran una selecció de versos del poeta nord-americà i l’acompanyaran amb una lectura de poemes propis que hi dialoguin.

 

Dia 15

19.00 Stop all the clocks…

Auditori Fundació Catalunya – la Pedrera.

Prenent com a títol un vers de W. H. Auden, Julie Christie i Marta Pessarrodona (traduccions), faran un tast de poesia anglesa que va des de Christina Rossetti fins a Sylvia Plath. Coordinat per Àngels Gregori.

 

20.30 Finestres: poesia i edició. Cicle de poesia als centres cívics (3)

Centre cultural Casa Elizalde.

Tercera sessió de tres, que ens acosta la poesia editada per petites editorials del país. Hi descobrirem alguns autors del catàleg de les editorials Edicions de 1984 i Pagès Editors: Àngels Marzo, Eduard Sanahuja, Jaume Creus (Óssip Mandelstam), Josefa Contijoch, Lucia Pietrelli, Pau Vadell (Blai Bonet).

 

Dia 16

20.15 Llunàtics: poesia i nit

Planetari del CosmoCaixa.

Amb David Castillo, Enric Casasses, Màrius Sampere, Núria Martínez Vernis, que diran poemes en què la nit, la fosca, hi són presents. I ho faran sota els estels.

 

Dia 17

12.00 L’escletxa del verd: poesia i natura. Recital a dues veus en moviment

Jardins de Laribal (Montjuïc).

Amb Anna Gual i Gemma Casamajó. El verd es barreja amb el so de la fulla que creix a la branca i amb les arrels que exploren l’interior de la terra.

Punt de trobada: entrada dels Jardins del Grec. Cal fer inscripció prèvia a infoicub@bcn.cat.

 

 

COMMEMORACIONS

 

Dia 13

21.30 Poesia i cos: teixit. Poesia escrita des del cos que ens permet viure i del qual no ens podem separar

Verger Museu Marés.

Amb els poetes Eva Baltasar, Carles Camps Mundó, Mireia Calafell, Rosa Vilanova i els seus poemes, aquells que es relacionen amb el cos i el seu sentir, la malaltia i el guariment, la maternitat, les cicatrius… Poemes sensitius.

Aquest recital forma part dels actes de commemoració del centenari de l’Hospital del Mar.

 

Dia 14

19.00 Jaume Vallcorba i la poesia

Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda

Acte d’homenatge a l’editor desaparegut fa pocs mesos per part de les biblioteques de Barcelona. Sobre el Vallcorba jove poeta, traductor de poesia i, sobretot, editor de poesia. Hi participaran: Francesc Parcerisas, Gemma Reguant (actriu), Juan Antonio Masoliver Ródenas, Lola Badia, Manel Ollé, Ponç Pons, Rafael Argullol.

Com a complement de l’acte d’homenatge a Jaume Vallcorba, excepcionalment l’editorial Quaderns Crema obrirà les portes perquè hom en pugui visitar la seva seu. Serà a les 17.30. És imprescindible de fer reserva prèvia a infoicub@bcn.cat.

 

Dia 15

50 anys del premi Amadeu Oller

Ateneu Barcelonès.

Recital de cinc poetes que han guanyat aquest premi per a poetes joves, que es va instituir l’any 1964: Andreu Gomila, Estel Solé, Irene Tarrés, Mireia Calafell, Sònia Moya. Coordina David Castillo.

 

Dia 17

18.30 Jesús Lizano, amb un pròleg poètic de Giovanni Nadiani. De ‘El vendedor de globos’ a ‘Caballitos’

Antiga Fàbrica Damm. Sala de Bàscules.

Jesús Lizano va ser un dels poetes fonamentals de la dècada dels cinquanta. Després d’un temps d’ostracisme, va ressuscitar als anys vuitanta al capdavant dels recitals en directe. Alguns dels seus vells companys, Joan Vinuesa, Enric Casasses i David Castillo, i els nous, Núria Martínez Vernis i David Caño, recitaran alguns dels seus poemes més destacats. Abans, però, Nadiani ens oferirà els seus poemes. El titellaire Pep Gómez tancarà aquest homenatge poètic.

 

 

CONCERTS

 

Dia 12

21.00 L’Ovidi. Poema sense acabar

Plaça del Rei.

Concert dedicat a Ovidi Montllor amb música de Toti Soler, veu de Gemma Humet i Joan Massotkleiner.

 

Dia 13

19.30 Erato: poesia i òpera

Sant Pau Recinte Modernista. Sala Pau Gil.

Eulàlia Ara (soprano) i Jordi Vilaprinyó (piano) oferiran una recorregut històric de compositors que han musicat poetes catalans.

 

Dia 15

21.00 Pau Riba. Cançons i poemes

Plaça de Jaume Sabartés.

El músic vol explicitar la seva vinculació amb la poesia. 

Convidats: Miquel Àngel Llonovoy, Xavier Boixader, Joana Brabo, Llull Riba i Lluc Llimona.

 

 

ESPECTACLES

 

Dia 14

20.00 Intersecció de conjunts

Auditori del MACBA.

Espectacle multidisciplinari sobre què significa esdevenir pares. Poemes de Sònia Moya.

 

Dia 15

18.00 Ens calen formes noves? Creació: poesia i teatre

Teatre Akadèmia.

La coincidència, en el calendari, amb les funcions de l’obra ‘La gavina’ d’Anton Txèkhov al Teatre Akadèmia (del 7 al 31 de maig) dóna peu a presentar d’una manera creativa el debat sobre la relació entre poesia i teatre. Amb Boris Rotenstein (ponent), Elies Barberà (actor), Enka Alonso (actor), Joan Casas (ponent). 

 

Dia 16

12.00 La Lluna la Pruna

Biblioteca Sagrada Família.

Espectacle infantil, d’ombres i formes de colors que es belluguen. Creat per Mercè Framis.

 

18.30 Poesia i circ. 7 poetes, poesia per a Andorra. Viatge per la poesia que les valls d’Andorra han despertat en els escriptors

Teatre del CCCB.

La veu de Jèssica Casal i les acrobàcies aèries de Meritxell Rabassa se’ns enduen fins al país dels Pirineus. ‘7 poetes, poesia per a Andorra’ és un viatge per la poesia d’Agustí Bartra, Joan Margarit, Miquel Martí i Pol, Joan Salvat-Papasseit, Rafael Tamarit, Jacint Verdaguer i Joan Vinyoli: set poetes que han viscut la muntanya o han passat per les valls d’Andorra i ens en parlen des de la seva visió particular. L’espectacle parteix del conjunt escultòric de Jaume Plensa ‘Set poetes’, instal·lat a Andorra la Vella. Direcció: Irina Robles.

 

22.00 Rosa profunda: poesia i tango

Ateneu Barcelonès.

El tango musicat i ballat, mentre la lletra de les cançons es recita.

 

Dia 17

12.30 Qui no sap riure no sap viure. Poemes, raps i cançons per a xiquets de 6 a 6.000 anys

Poble Espanyol.

El poeta Andreu Galan recita una sucosa tria del seu poemari per a infants.

 

 

CINEMA

 

Dia 13

20.00 Amour fou (21014)

Cinemes Girona

21.45 Taula rodona: ‘Poesia i suïcidi?’

A partir del film es tractarà sobre la relació entre suïcidi i creació. Modera el crític literari Jordi Gàlvez i hi participa el poeta Jordi Cornudella, el metge Oriol Martí i el cineasta Albert Serra.

 

Dia 14

20.00 ‘El club de los poetas muertos’ (1989)

Cinemes Girona.

 

Dia 15

20.00 ‘Remando al viento’ (1988)

Cinemes Girona.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any