L’SNP o la revenja dels independentistes

  • 'És més que probable que a Escòcia tinguem un segon referèndum, veient que fort que està l'SNP', diu Anand Menon, expert del King's College

VilaWeb
ACN
06.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els independentistes escocesos van perdre el referèndum del 18 de setembre, però demà, en les eleccions britàniques, aspiren a guanyar la gran majoria dels 59 escons en joc a Escòcia. ‘Les enquestes pinten molt bé, però no donem per fet cap vot’, explica a l’ACN l’eurodiputat escocès Ian Hudghton. El partit, presidit ara per la primera ministra Nicola Sturgeon, podria ser decisiu per a la governabilitat britànica, tot i que el líder laborista, Ed Miliband, descarta de treballar-hi. L’SNP, en comptes d’ensorrar-se després de la derrota de fa set mesos, puja com l’escuma i això fa més que probable un segon referèndum a Escòcia, segons Anand Menon, expert del King’s College.

El 18 de setembre, un 45% dels escocesos van votar a favor de la independència, i un 55% en contra. L’endemà el primer ministre escocès, Alex Salmond, dimitia el càrrec i la presidència del partit, i deixava pas a la seva mà dreta i aliada durant anys, Nicola Sturgeon. Tanmateix, com admet Iain Begg —expert de la London School of Economics—, tot i la paradoxa d’haver perdut el referèndum, des de llavors l’SNP ha guanyat força: ‘Tots els escons que ells guanyaran s’allunyen del tradicional partit laborista’, remarca. Hi ha enquestes, com la d’Ipsos Mori per a la televisió STV, que els donen tots els 59 escons escocesos, i un 54% dels vots.

A més, s’ha convertit en el tercer partit en militants de tot el Regne Unit. En té més de 100.000 i passa davant dels liberal-demòcrates de Nick Clegg, el soci júnior de la coalició de govern de Londres, que en té uns 44.000. El partit britànic amb més membres, el laborista, en té uns 200.000, i els conservadors 150.000.

‘Vam fer un referèndum, acordat constitucionalment, i vam dir que n’acceptaríem el resultat, i l’hem acceptat’, explica a l’ACN el polític de l’SNP Ian Hudghton. ‘La gent ha votat a favor de continuar al Regne Unit, i és absolutament lògic que a l’SNP fem tant com puguem perquè el govern britànic pari atenció en els interessos d’Escòcia’, afegeix. L’estratègia del partit ha estat desvincular els comicis d’aquest 7 de maig del debat independentista. ‘Aquestes eleccions no són sobre la independència o el referèndum, són per a fer que la veu d’Escòcia s’escolti i per a emprar aquesta forta veu a Westminster per impulsar polítiques progressistes, la fi de l’austeritat, la protecció dels nostres serveis públics i la inversió que la nostra economia necessita perquè la gent trobi feina’, deia en un debat públic recent Nicola Sturgeon.

L’SNP, i Nicola Sturgeon particularment, s’han convertit en tema constant de la campanya electoral a tot el Regne Unit. La participació de Sturgeon al debat de set líders li va valdre, fins i tot, la simpatia de molts britànics d’esquerres. Una enquesta de The Times la va fer guanyadora de la contesa, davant de David Cameron i Ed Miliband. Sturgeon, que no es presenta als comicis perquè és la primera ministra escocesa i diputada al parlament de Holyrood, ha estat definida com la ‘dona més perillosa de la política britànica’ pels diaris conservadors i sensacionalistes de Londres, i és la protagonista, juntament amb Alex Salmond, de cartells dels ‘tories’ que la mostren jugant amb una titella feta a imatge de Miliband.

Però tots els vots de l’SNP són vots independentistes? Segons els experts, no. ‘Es presenten com el partit d’Escòcia, no necessàriament el partit de la independència’, diu Adam McDonell, director de recerca de l’empresa de demoscòpia YouGov. Per Anand Menon, del King’s College, serà inevitable que els diputats de l’SNP imposin ‘un preu’ a un possible suport al partit laborista. Tot i que Ed Miliband ha dit que no acceptaria de treballar amb l’SNP, és probable que en necessiti el suport ‘vot a vot’ i que això, a la llarga, impliqui més poders per a Edimburg.

‘El partit conservador dirà llavors que és injust per als anglesos que els escocesos aconsegueixin més poders i ells no tinguin representació’, prediu Menon. ‘Els conservadors s’acabaran venent a ells mateixos com el partit dels anglesos, i penso que d’ací a un temps això dividirà encara més el Regne Unit. Farà més probable la independència d’Escòcia’, diu.

Nou referèndum?

Iain Begg també creu que l’SNP tindrà una enorme capacitat de fer xantatge a un govern laborista. ‘Això podria incloure la possibilitat d’un segon referèndum’, diu, tot i que l’SNP ha evitat de parlar d’aquesta possibilitat i sempre ha cenyit les seves reivindicacions a l’àmbit econòmic, social i de defensa. ‘Utilitzarem qualsevol influència per posar fi a l’austeritat i aconseguir el progrés’, assegura l’eurodiputat independentista Ian Hudghton. Per ell, mentre siguin part del Regne Unit, els diputats de l’SNP han de fer tant com puguin perquè el conjunt de la Gran Bretanya sigui la socialdemocràcia que ells defensen.

‘L’SNP encara creu en la independència, és l’estatus normal a què aspirem, però correspon als escocesos de decidir el calendari d’un nou intent de referèndum’, diu Hudghton, en línia amb les últimes declaracions de Sturgeon. Tot i que després de la derrota del 18 de setembre Sturgeon deia que el referèndum era una oportunitat per a cada generació, ara el partit vincula una hipotètica nova consulta a la voluntat dels escocesos. Per Hudghton, molt també dependrà de si els partits britànics mantenen les promeses fetes públicament durant el referèndum, que incloïen més poders per a Edimburg. ‘La gent d’Escòcia va acceptar que els unionistes eren més persuasius, i ara han de complir’, diu. Segons ell, un equip fort de diputats de l’SNP a Westminster és la millor garantia que ho faran.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any