Lliurats els premis de la XXVI Nit de Sant Jordi

  • Més de 200 persones van assistir ahir a la nit al Palau dels Congressos de Perpinyà, a la XXVIena Nit Sant Jordi. Una festa, on a més de lliurar els premis, Catalunya Nord ha reivindicat el seu paper en el procés sobiranista ...>>
    Dv u de maig del 2015

VilaWeb
Redacció
01.05.2015 - 11:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta d‘Òmnium Catalunya Nord, Montserrat Biosca-Planes, va  assegurar en el seu discurs que ‘la independència de Catalunya també serà beneficiosa per als catalans del nord’, perquè suposarà més reconeixement per part de l’estat francès.  Però, tampoc ha volgut deixar passar per alt l’envit que els suposa la reforma territorial que impulsa el govern francès i ha instat a defensar el paper de Perpinyà com a ‘capital d’unió’ entre Catalunya i la nova entitat territorial.

També va insistir que ‘Fer un acte amb més de 200 persones i íntegrament en català és un petit miracle’. Com cada 30 d’abril, i ja en van 26 edicions, el Palau de Congressos s’ha tornat a convertir en la plataforma per reivindicar el catalanisme més enllà dels Pirineus. ‘Els catalans del sud estan en ple procés sobiranista i Òmnium els dóna tot el suport possible’, ha assegurat Biosca-Planes durant el seu parlament. Per a l’amfitriona de la vetllada, és innegable que ‘la independència de Catalunya serà també beneficiosa per als catalans del nord’, perquè els reportarà ‘més respecte, més ajudes i més reconeixement de la llengua’ per part de l’estat francès.

Fent una mirada a l’Elisi, però, la presidenta d’Òmnium no ha volgut passar per alt ‘el repte’ que suposa la reforma regional impulsada per l’executiu d’Hollande, que fusionarà el Llenguadoc-Rosselló i el Migdia-Pirineus en un sol territori. ‘El 2015 serà clau; no sabem, i crec que ningú sap encara, quines seran les competències d’aquesta gran regió’, ha dit Montserrat Biosca-Planes.

 En quant als premis s’han lliurat 9 : El Premi Catalunya Nord, de 3.000 euros, ha recaigut en la mestra de La Bressola de Perpinyà Cecília Coralt Badia. El seu assaig recull el seguiment que ha fet durant tres anys a l’educació infantil, per veure com les relacions entre els alumnes contribueixen ‘al coneixement, a l’ús i a l’estima del català’, ha explicat.
 El Premi Ramon Juncosa de Divulgació i Periodisme Transfronterers, que impulsa la Casa de la Generalitat i que està dotat amb 1.200 euros. El guardó ha recaigut en dos col·laboradors de Ràdio Arrels.

Els premis literaris s’han completat amb els tres guardons Joves Escriptors (500 euros cadascun) que han distingit els relats fets pels alumnes del primari, escoles i liceus; el premi Francesc Català de Poesia, dotat amb 900 euros, que ha guardonat ‘Si les llàgrimes fossin dolces’ d’Àlex Garrido, i el Premi Narrativa per a Infants (200 euros) que s’ha atorgat al barceloní Jordi Ortiz pel conte ‘Gota d’aigua’, que ara l’Ajuntament de Perpinyà editarà.

Durant la nit, també s’ha desvetllat el nous noms propis del premi Joan Blanca, que atorga l’Ajuntament de Perpinyà. El guardó, que reconeix el compromís en defensa del català i de la seva identitat, aquest 2015 ha tingut dues guanyadores: Joana Serra, que porta la històrica ‘Llibreria Catalana’, i Jocelyne Joussemet, que ha promogut el català des de les institucions.

Finalment el Premi UPE 66 Comarques Nord Catalanes, atorgat per la patronal i que vol encoratjar les relacions transfrontereres. Aquest 2015, el guardó ha recaigut en el president de la Universitat de Perpinyà, Fabrice Lorente, per l’impuls del programa MIRO que promou el turisme transfronterer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any