Crisi greu a Podem: Monedero dimiteix

  • El número 3 de Pablo Iglesias havia criticat amb duresa la formació: 'De vegades ens assemblem als qui volem substituir'

VilaWeb
Redacció
01.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Juan Carlos Monedero, cofundador i número tres de Podem, ha renunciat a tots els seus càrrecs de la formació. Ho va anunciar ahir a la tarda Pablo Iglesias, durant l’acte de presentació del candidat de Podem a la presidència de la Comunitat de Madrid, i ho va confirmar Monedero a través de Twitter. Segons Iglesias, Monedero li va presentar la dimissió dels òrgans directius i Podem la hi va acceptar. 

Vídeo amb l’anunci de Pablo Iglesias:

Aquí teniu el piulet de Monedero:

Pablo Iglesias va dir que Monedero plegava perquè ja havia ‘complert les seves obligacions respecte de l’elaboració del programa’. Iglesias va dir que no compartia les reflexions de Monedero, que ahir havia criticat durament Podem, ‘però això no canvia que siguin enormement valuoses’. ‘Necessitem en Juan Carlos volant i amb molta més llibertat per a fer allò que fa millor, que és posar el dit a la nafra’, va assegurar el dirigent de Podem, que va asseverar: ‘Jo també tinc nostàlgia de quan fèiem coses més petites.’

En una entrevista al programa ‘La cafetera’, de Radiocable, Monedero dedicava ahir al matí unes duríssimes paraules a la situació actual de Podem: ‘De vegades s’assembla a aquells a qui volem substituir. I això és una realitat.’ Monedero deia que se sentia totalment enganyat i traït per la política, i lamentava que Podem s’hagués allunyat de la gent i dels seus orígens, vinculats al 15-M.

Escolteu un fragment de l’entrevista:

I aquest altre:

I ací l’entrevista íntegra (des del minut 7.00):

‘Podem cau en aquesta mena de problemes perquè deixa de tenir temps per a reunir-se amb un petit cercle perquè és més important un minut de televisió’, ha declarat.

I encara més: ‘Podem ha de deixar de mirar-se als miralls que no són els seus. Hem de treure’ns les teranyines de les urgències de la partitocràcia’, ha dit a l’hora de criticar l’estratègia política del partit.

També ha dit que hi havia tensió interna, ‘i no solament en la direcció’: ‘D’ençà que va néixer, Podem té dues ànimes. L’ànima d’on ve, el 15-M, i la pròpia conversió en partit polític que se situa en un àmbit institucional amb un seguit de regles. Jo crec que s’ha de mantenir una tensió entre tots dos pols, perquè hi ha un risc molt gran que siguis ostatge d’aquestes exigències.’

L’atac de Monedero va contra la direcció actual del partit, amb algun dard dedicat especialment a Pablo Iglesias, com el moment en què diu que prefereix Eduardo Galeano que no ‘Joc de trons’, la sèrie preferida d’Iglesias i que va regalar fa unes setmanes al rei espanyol Felipe VI.

D’uns quants dies ençà, Monedero anava fent declaracions insinuant que s’apartaria del partit i de la primera línia política. ‘Tinc la sensació que he de tornar a la reflexió i a deixar de dedicar tant de temps a la vida orgànica. Podem necessita una veu que no sigui la veu del partit’, deia en declaracions a El País.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any