A quatre dies de les eleccions ‘més imprevisibles’ del Regne Unit

  • Conservadors i laboristes continuen frec a frec a les enquestes · Els independentistes de l'SNP es podrien endur tots els escons d'Escòcia

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
03.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Regne Unit farà d’aquí a quatre dies les eleccions generals ‘més imprevisibles’ i ajustades dels darrers temps. Els dos grans partits, el conservador i el laborista, continuen frec a frec a les enquestes, segons Adam McDonnell, cap de recerca de l’institut demoscòpic YouGov, que també prediu que els independentistes de l’SNP seran la notícia de les eleccions, amb un resultat que els podria arribar a donar la immensa majoria dels cinquanta-nou escons en joc a Escòcia. McDonnell prediu que els britànics tindran inevitablement un parlament fragmentat’ i avisa que d’acord amb els pronòstics actuals, ni tan sols amb dos partits no s’arribaria a la majoria suficient per a governar amb comoditat.

El 7 de maig, a partir de les set del matí, els britànics acudiran a les urnes per escollir els 650 diputats del parlament de Westminster. Però aquests comicis seran molt diferents, segons McDonnell, perquè, tot i que el sistema electoral és pensat per a crear grans majories, segons les enquestes cap partit no guanyarà prou còmodament per a formar govern.

Aquests darrers mesos, de manera constant, les enquestes situen els conservadors de David Cameron i els laboristes d’Ed Miliband alternant-se en el primer i el segon llocs, amb un 34% dels vots, aproximadament. Segons McDonnell, encara que els partits petits no guanyin tants escons prenen vots a les dues principals formacions i fan molt difícil de predir cap a quin partit es decantaran les circumscripcions on els resultats siguin més ajustats.

L’expert de la London School of Economics Iain Begg també assenyala que és molt estrany que en el sistema electoral britànic hi hagi coalicions. ‘Normalment, només necessites un 36% dels vots per aconseguir una majoria al parlament’, explica. Amb tot, considera que la irrupció de l’UKIP i, sobretot, de l’SNP, complica les eleccions als dos grans partits tradicionals, que ja no arriben a aquest llindar mínim que, fa anys, els donava una majoria còmoda per governar. 


Anand Menon, del King’s College de Londres, comparteix el diagnòstic. ‘Són unes eleccions complicades perquè hi ha molts partits amb una opció real de guanyar escons o, si més no, de prendre vots als dos grans partits –diu–. I és complicada perquè hi ha una dimensió territorial, la política escocesa ara és molt diferent de l’anglesa.’ 


El rol d’Escòcia

Per Adam McDonnell, de YouGov, la notícia dels comicis pot ser precisament Escòcia i l’SNP de Nicola Sturgeon, que podria passar de sis escons a més de cinquanta. Iain Begg destaca la paradoxa que, tot i haver perdut el referèndum, els independentistes escocesos hagin guanyat força. ‘Tots els escons que s’enduran, els prendran del partit laborista’, diu.

Segons McDonnell, el cas de l’SNP a Escòcia és molt inusual perquè, després de la derrota a la consulta, ‘hom esperaria que els anés pitjor, però això no ha passat’. A Escòcia, remarca, hi ha ‘un 45% de persones que volen marxar, i això és molta gent que dóna suport a la ideologia de l’SNP’. Els últims sondatges indiquen que el partit podria arribar a obtenir un 54% dels vots, un fenomen que els experts expliquen perquè la formació ha sabut ‘guanyar impuls amb la insatisfacció amb Westminster’. 


‘Es presenten com el partit d’Escòcia, no necessàriament el partit de la independència’, diu, que destaca especialment el rol de Nicola Sturgeon, primera ministra escocesa i líder del partit, en aquest èxit. ‘Té una aprovació molt alta, no únicament a Escòcia, sinó també a la resta del país’, recorda. Sturgeon va ser la guanyadora del debat dels set líders que es va fer a ITV a l’inici de la campanya, segons una enquesta del diari The Times. 


L’ascens de l’SNP a Escòcia implica una forta caiguda del partit laborista en el seu tradicional bastió, i una dependència més gran d’Ed Miliband respecte de Nicola Sturgeon i l’ex-primer ministre Alex Salmond, que es presenta als comicis del Parlament de Westminster. El partit conservador de Cameron ha fet cartells electorals amb un Ed Miliband diminut dins la butxaca de Salmond, i amb Sturgeon jugant amb un titella fet de la imatge del líder laborista. ‘L’SNP exigirà un preu pel seu suport, i el preu serà més poders per a Escòcia’, constata Anand Menon, que considera que alhora això impulsarà el nacionalisme anglès del partit conservador, que ja ha promès més autonomia per a Anglaterra. 


L’UKIP de Nigel Farage

A Anglaterra és precisament l’UKIP, la formació euròfoba de Nigel Farage, el partit que pot fer perdre vots als conservadors, però també als laboristes. La formació de Farage, segons les enquestes, podria obtenir entre un 15% i un 18% dels vots. Tot i això, segons McDonnell, pel sistema electoral majoritari del Regne Unit, és probable que no guanyin gaires escons, potser menys de cinc.

Per McDonnell, l’UKIP, que proposa de sortir de la Unió Europea, tindrà un efecte secundari: restarà vots als dos grans partits, però no aconseguirà imposar-se com a primera força. ‘Per l’UKIP i fins i tot pel seu lideratge, no és necessàriament en aquesta elecció que esperen tenir un gran impacte, sinó en la següent. L’UKIP espera guanyar impuls amb aquestes eleccions de cara al futur’, explica.

Tanmateix, segons Iain Begg, ara va caient el partit de Nigel Farage i els conservadors podran remuntar algunes de les pèrdues que han tingut per culpa seva. En concret, en escons com el de Rochester & Strood, on el diputat conservador, Mark Reckless, va canviar de partit per unir-se a l’UKIP i va ser reelegit per aquest partit en uns comicis parcials a la tardor. Ara, no és clar si podrà mantenir el seient. L’escó del mateix Farage, South Thanet, és un dels més ajustats de tot el país, i els experts dubten de si el líder euròfob el podrà guanyar. 


Un país poc familiaritzat amb les coalicions

Tot i l’ascens de l’SNP, de l’UKIP i més formacions petites com els Verds, Adam McDonnell assegura que els britànics no estan convençuts amb la idea d’un govern de coalició com el que han format conservadors i liberal demòcrates aquests darrers cinc anys. ‘Quan preguntem a la gent, molts prefereixen un govern amb una majoria, que en termes pràctics vol dir, només, un govern laborista o conservador’, diu l’expert de YouGov, que destaca que els britànics no estan ‘familiaritzats’ amb el model de pactes i coalicions.

Tot i això, segons el panorama que pinten els sondatges és ‘molt improbable fins i tot que sigui possible fer una coalició amb dos partits’. És a dir, que ni tan sols conservadors i liberal-demòcrates, o laboristes i liberal-demòcrates, no podrien sumar. Per McDonnell, si no hi ha un tomb i un dels dos grans partits aconsegueix més vots, el Regne Unit es podria trobar ‘forçat a unes noves eleccions generals més aviat del que és previst’, perquè un executiu en minoria i dependent dels vots dels partits petits podria ser molt inestable.

 

Informació relacionada:

L’SNP podria guanyar tots els escons d’Escòcia a les eleccions britàniques

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any