La fiscal general de l’estat diu que l’independentisme és ‘obscurantisme, fanatisme i tirania’

  • Consuelo Madrigal diu que 'no perseguirà intencions' com el full de ruta o la voluntat del govern de crear estructures d'estat

VilaWeb
ACN
30.04.2015 - 11:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscal general de l’estat, Consuelo Madrigal, ha fet referència al procés sobiranista a Catalunya i ha assegurat que la fiscalia i l’estat de dret han de combatre els mateixos mals que va combatre la il·lustració: l’obscurantisme, el fanatisme, la tirania, i també els seus desviaments i errors’. Segons Madrigal ‘els que invoquen la llibertat per vulnerar la llei incorren en una perillosa demagògia’. També ha afirmat que la fiscalia ‘no perseguirà intencions’ com el full de ruta o la voluntat del govern de crear estructures d’estat, després que el govern espanyol va presentar un requeriment d’incompetència –previ al recurs d’inconstitucionalitat– contra el Comissionat per a la Transició Nacional.

Segons Madrigal, aquest combat contra ‘l’obscurantisme’ i les desviacions de la il·lustració s’ha de lliurar utilitzant com a ‘armes’ els elements dels principis de la il·lustració: ‘la legalitat, la Llei com a emanació de la voluntat popular, l’esperit crític i la tolerància’, per fer un debat ‘serè’ on ‘s’admetin les diferències’ i es puguin assumir i elevar a rang superior per la via del diàleg’ i ‘la reforma de les coses que funcionen malament, mai per les vies de fet ni per la violència’.

Per això, ha sentenciat, ‘el ministeri fiscal actuarà amb tots els instruments que l’ordenament jurídic posa a la seva disposició si es cometen accions delictives contra la constitució, contra l’estat de dret o la llei’.

La fiscal general de l’estat ha fet aquestes manifestacions durant un esmorzar informatiu a Madrid on ha fet referència a les actuacions de la fiscalia contra el president Artur Mas, la vice-presidenta Joana Ortega i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, en el procés per la convocatòria del 9-N.

La fiscalia va demanar 15 diligències

Segons ha assegurat, el procés contra Mas segueix ‘amb tota normalitat’ i amb la participació del ministeri fiscal, que fa un parell de setmanes va demanar una quinzena de diligències per ‘depurar la possible responsabilitat dels querellats i la seva participació en els fets que se’ls imputen a la querella’.

En aquest sentit, ha explicat que el procediment ‘segueix el seu curs’ i ‘és previsible que es produeixin avenços’ en el futur, tot i que encara no en sap els resultats. També considera que malgrat que la fiscalia general de l’estat va actuar en contra del criteri dels fiscals de Catalunya, aquest és un episodi ‘normal’ que en cap cas ha malmès la imatge de la fiscalia.

La ‘paràbola de Pitàgores’

Segons Madrigal, en aquest cas es pot aplicar la ‘paràbola atribuïda a Pitàgoras: La llibertat li diu a la llei –tu m’estorbes-– i la llei respon -jo et guardo’. ‘Els que invoquen la llibertat per vulnerar la llei incorren en una perillosa demagògia’, ha sentenciat en referència als impulsors del procés a Catalunya.

No actuarà contra el full de ruta

Preguntada sobre si les estructures d’estat que la Generalitat vol desplegar són contràries a la constitució, Madrigal ha assegurat que la fiscalia ‘ha analitzat’ el full de ruta que el 31 de març es va donar a conèixer i el que es va publicar al web de la Generalitat, ‘i ara mateix no consideren que contingui res rellevant des del punt de vista penal’.

‘Malgrat que de forma genèrica es fa referència a certes intencions de desconnexió amb l’estat’, ha dit, ‘no perseguirem ni criminalitzarem intencions o declaracions polítiques per cap concepte, i actuarem quan es cometin accions delictives contra la constitució o l’estat’.

Un criteri que contrasta amb el del govern espanyol, ha enviat a la Generalitat el requeriment d’incompetència –previ al recurs d’inconstitucionalitat– que el Comissionat per a la Transició Nacional que ocupa Carles Viver Pi-Sunyer. És un tràmit més després que el consell de ministres del passat 17 d’abril aprovés el requeriment contra aquesta figura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any