ERC, Avancem i MES presenten un programa de confluència per ‘l’hegemonia política’ del catalanisme d’esquerres

  • Les tres formacions reclamen una llei municipal catalana i no tanquen la porta a acords postelectorals amb CiU

VilaWeb
ACN
28.04.2015 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC, Avancem i MES han presentat avui un programa compartit d’esquerres i sobiranista per a les pròximes eleccions municipals, però també amb la vista posada ‘al nou cicle polític’ que s’obre al país. Confien a ser ‘l’opció hegemònica en resultats i també a nivell social’ gràcies a una proposta doble: les llibertats nacionals i les socials. El pacte proposa una llei municipal catalana que redueixi les administracions supralocals, així com més recursos públics per als ajuntaments a l’estil del model nòrdic. Cap de les tres formacions ha tancat la porta a pactes postelectorals amb CiU, tot i que han apuntat que la prioritat serà conformar governs on aplicar el programa conjunt.

Esquerra i els dos nous partits sorgits dels sectors crítics del PSC -MES i Avancem- volen erigir-se en una nova alternativa política que abasti ‘des del centre-esquerra fins a l’esquerra alternativa’ i que articuli un nou ‘catalanisme d’esquerres’ en el context de la construcció d’un nou estat. Precisament, les tres formacions comparteixen la visió que els ajuntaments seran una peça clau en el disseny del nou país i d’una societat ‘equilibrada, justa, cohesionada i sense discriminacions’, tal com s’explicita al document rector ‘Un nou municipalisme per un nou país’.

La campanya conjunta també s’emmarca sota el lema ‘República és llibertat’ i parteix d’una ‘vella idea’, en paraules de Fabian Mohedano, un dels líders d’Avancem, que creu que ‘és indestriable les llibertats nacionals i les llibertats socials’. ‘No podem garantir la llibertat sense la igualtat, però tampoc sense responsabilitat en el que estem fent, és a dir, sense regeneració o radicalització democràtica’, ha afegit en roda de premsa.

Nova llei municipal catalana i ‘model nòrdic’

El programa reclama una nova llei municipal catalana que substitueixi la llei de governs locals catalana i la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL) estatal. Aquesta norma hauria de promoure la supressió d’alguns nivells administratius supralocals, com diputacions i consells comarcals, segons ha indicat Pia Bosch, líder de MES a Girona. A més, ha apostat per una major injecció de recursos públics als ajuntaments -del 50%- a l’estil del model nòrdic, per tal que els consistoris puguin donar una resposta efectiva i real a les necessitats socials més urgents. En aquest sentit, Bosch ha demanat que els municipis recuperin el paper que van exercir durant la Transició de constructors de l’estat del benestar, atès que són l’administració més propera al ciutadà.

Paper dels municipis en la construcció del nou estat

Per la seva part, el vicesecretari d’Acció Política d’ERC, Cesc Iglésies, ha demanat que els governs locals siguin ‘emprenedors’ i que contribueixin a construir el model d’una Catalunya independent. Un dels reptes del 24-M, ha dit, és tenir uns governs locals ‘preparats i forts’ triats ‘des de baix’ per dur a terme aquesta tasca: el disseny del ‘país que volem’.

Pactes postelectorals amb CiU

Preguntats sobre la possibilitat d’establir pactes postelectorals amb CiU, cap dels dirigents d’ERC, MES i Avancem n’ha tancat la porta. La prioritat, però, serà conformar ajuntaments on aplicar el programa compartit i es basaran ‘més en les persones’ que no pas ‘en les sigles’. Dependrà, en gran mesura, ‘de l’aritmètica dels resultats’.

Confluència amb ICV

Pel que fa a la confluència que MES i ICV van segellar la setmana passada, Casamitjana ha defensat que és compatible amb el que avui ha presentat al costat dels republicans, ja que els pactes amb els ecosocialistes es cenyeixen a algunes poblacions del Baix Llobregat amb un fort accent en l’eix social. ‘No estem traint a ningú’, ha dit. A més, ha assenyalat que la prioritat de Moviment d’Esquerres és elaborar ‘una gran llista d’esquerres i sobiranista’ que pugui ‘competir’ amb la llista de país que proposa CiU. Per això, ha animat ICV a tornar a sumar-se a la taula sobiranista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any