On es concentra el vot de Podem?

  • Analitzem les expectatives del partit a les eleccions del 24-M · Vegeu en un mapa interactiu la concentració del vot en les europees

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
28.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 24 de maig Podem confia a tenir una presència important als parlaments autonòmics. Serà el primer assalt de les eleccions en què volen jugar-se la camisa, les de les corts espanyoles. Les expectatives de Podem s’han anat reforçant amb enquestes d’intenció de vot que els atorguen una presència important tant a les Corts Valencianes com al Parlament de les Illes Balears. Els últims sondatges han suavitzat la línia de ràpid ascens que dibuixava el partit de Pablo Iglesias, sobretot per la irrupció d’una alternativa: Ciutadans. Fins ara Podem només s’ha presentat a unes eleccions, les europees del maig de l’any passat. El mapa que us presentem a continuació, elaborat pel periodista Marc Belzunces, ens serveix per a enfocar als llocs on Podem té més concentració de vot.

Les enquestes pronostiquen que Podem tindria entre 15 i 20 escons al parlament valencià, de tal manera que esdevindria la tercera força, darrere d’un PP que s’estimbaria i del PSPV. L’última enquesta sobre intenció de vot, publicada a El País aquest mes, deia que obtindria 17 diputats, tants com Ciutadans. Compromís n’aconseguiria 9 i EUPV 5. Aquesta enquesta, i pràcticament totes les anteriors, donaven a Podem un percentatge de vot d’un 17% a les corts.

I quina és la fotografia actual, la més recent, la de les europees? Al País Valencià Podem va obtenir un 8,24% dels vots, 143.671 vots. En comparació, UPyD en va aconseguir 147.723 i Compromís, 138.488. I Ciutadans, 51.180. En canvi, ara les enquestes descarten pràcticament que UPyD pugui tenir representació a les corts, mentre que indiquen un ascens esclatant de Ciutadans.

On es concentrava el vot de Podem? Sobretot, com passa a la resta del país, en grans àrees urbanes.

A les comarques valencianes, el vot es concentra més a la zona de l’Horta i del Camp de Morvedre, d’una banda, i a l’Alacantí, el Baix Vinalopó i l’Alcoià, d’una altra. Són les comarques on els percentatges de vot de Podem són en general més alts. Per exemple, a Vinaròs un 11,6% dels electors va votar el partit d’Iglesias. I a Sagunt (Camp de Morvedre) el percentatge puja al 12,9%. Una de les ciutats més grans on Podem té un percentatge alt de vot és Alacant, amb gairebé 11.000 vots, un 10%. I també a Elx, amb 8.671 vots, un 11,5%. A València el percentatge no fou tan alt, tot i que considerable, un 8,6%.

La concentració del vot a les Illes i al Principat

A les Illes, les últimes enquestes, publicades per Diario de Mallorca i Última Hora, indiquen que Podem obtindria una desena de diputats, i esdevindria la tercera força amb un percentatge de vot de quasi el 19%. Al Parlament Europeu, Podem va obtenir ara fa gairebé un any 27.794 vots (10,3%). I també va tenir-hi un percentatge de vot més alt en zones urbanes més poblades, com ara Palma (11,8%) i Manacor (13,9%).

I al Principat el percentatge de vot de Podem fou en general força menor, i molt més localitzat, no tan estès territorialment. Fou al Vallès Occidental i al Baix Llobregat on Podem va tenir més suport. A Terrassa va aconseguir 3.970 vots i un 5,6% dels vots; a Sabadell, 5.177 i un 7,1% del vot. A Cerdanyola del Vallès, 1.555 vots, un 7,4%. Al Prat de Llobregat, un 9%, amb 1.976 vots. Un resultat semblant al de Sant Boi de Llobregat, amb un 8% (2.164 vots).

Vegeu aquest mapa interactiu amb les dades municipi per municipi:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any