Pau Vidal: ‘Vull la independència per a no haver-me d’avergonyir durant tota l’eternitat davant ma padrina’

VilaWeb
Redacció
28.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pau Vidal (Barcelona, 1967) és filòleg i escriptor. També ha traduït de l’italià al català uns quants llibres, entre els quals els de l’escriptor sicilià Andrea Camilleri. La seva darrera publicació és ‘El bilingüisme mata’.

―Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Com a lingüista, la resposta seria òbvia: per a tenir una llengua normal. Però en realitat a hores d’ara ja contestaria així: per a tenir llengua. Perquè si continuem en les actuals condicions aviat ens quedarem sense. I, a partir d’aquesta premissa inicial: per a poder debatre les qüestions lingüístiques amb normalitat, sense que l’exasperació que suscita la situació actual en els professionals enverini els debats. I, encara, per a poder acudir als congressos i trobades internacionals (per exemple, els seminaris sobre l’Andrea Camilleri, als quals acudeixo sovint) en igualtat de condicions amb els altres especialistes, i no com una mena de Ventafocs que hi ets perquè t’han fet un favor però val més que no alcis gaire la cresta.

I encara per a una cosa més: per a no haver-me d’avergonyir durant tota l’eternitat davant ma padrina, bibliotecària de la Normal i filla de mestre represaliat, que no es va rendir ni en els moments més malparits.

―Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—D’entrada, un exemple encoratjador per a tots els pobles petits i pacífics del món: si aconseguim sobreviure a la barbàrie congènita del poder castellà significarem una llumeta d’esperança per a molts pobles que viuen sotmesos a altres estats imperials i agressius com l’espanyol. Més enllà d’això, tota la saviesa i les estratègies acumulades durant segles d’esmolar l’enginy, que ens han convertit en un poble de cultura i de respecte per als altres. I de parlar en veu baixa, que és un dels grans avenços (encara massa poc difús) de la humanitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any