El Sant Jordi a València homenatja Ovidi Montllor entre roses i llibres

  • El centre Octubre acull una lectura de textos d'autors valencians actuals i recorda el cantant alcoià amb motiu del 20è aniversari de la seva mort

VilaWeb
ACN
23.04.2015 - 21:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Diada de Sant Jordi s’ha celebrat a València amb un acte commemoratiu al centre Octubre que ha tingut el cantant Ovidi Montllor com a protagonista amb motiu del 20è aniversari de la seva mort. Amb el lema ‘Ja no ens alimenten molles’, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) han retut homenatge al cantant i actor lliurant a la filla de l’artista alcoià, Helena Montllor, una escultura commemorativa. L’Octubre ha acollit, com és tradicional, una paradeta de venda de roses i així comllibres. Una representació d’escriptors valencians ha llegit una selecció dels seus propis textos per donar visibilitat a la literatura en català al País Valencià.

En aquest sentit, i abans de començar l’acte, el secretari general d’Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, ha dit que l’entitat ‘està fent el que ens pertoca, que és promoure la llengua i la cultura’. Gisbert ha posat l’accent en la bona salut de la literatura en català al País Valencià ‘malgrat les condicions’ polítiques i econòmiques.



’Si les condicions fossin només un poc més favorables si els nostres responsables feren servir la llengua del país’, ha dit, ‘no és difícil d’imaginar que podria passar’. 



El portaveu de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Francesc Mompó, ha assenyalat en la seva intervenció inicial que aquest 23 d’abril a València ‘és un dia normal perquè tots vosaltres esteu aquí al bell i mig del cap i casal celebrant el dia de llibre i fent-ho en la llengua dels nostres avantpassats, el valencià, el català de tots’. Mompó ha agraït en nom de l’AELC que tants escriptors hagin respost a la crida.



Seguidament, autors com Juli Alandes, Pep Alfonso, Xavier Aliaga, Carme Arnau Orts, Josep Ballester, Núria Cadenes, Esperança Camps, Antoni Defez, Josep Domingo, Joan Femenia, Isabel Garcia Canet, Octavi Monsonís o Josep Manel Vidal, entre altres, han llegit textos propis per espai d’un minut cadascú.



L’acte, conduit per Pepa Alós, ha continuat amb el moment emotiu del record a Ovidi Montllor. La filla de l’artista, Helena Montllor, ha rebut de mans de l’AELC una escultura en record del cantant pel 20è aniversari de la seva mort. Montllor ha agafat la paraula per agrair l’homenatge i ha definit el seu pare com ‘un home que es va fer a ell mateix, tímid, molt treballador, crític amb la societat, àcid i amb una ironia molt fina que li agradava cultivar i amb una gana immensa de cultura’. 



La filla del cantant ha afegit que si el seu pare continués viu continuaria amb ‘un esperit creador imparable’ però ‘la vida, com deia ell, va com va, us vull donar les gràcies per mantenir viu el seu record’.



El cantant Andreu Valor ha interpretat algunes de les cançons de l’Ovidi Montllor en un acte on les taules han estat presidides per un gran pa en consonància amb el lema ‘Ja no ens alimenten molles’.



Al llarg de la commemoració i de la Diada de Sant Jordi, centenars de persones han fet compres de llibres a la llibreria 3 i 4 del centre Octubre així com de roses a una paradeta habilitada especialment per a l’ocasió. Es tracta del quart any consecutiu que l’Octubre acull aquesta commemoració del dia del llibre i la rosa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any