Mas: ‘No poden impedir que la gent transformi les eleccions en un plebiscit’

  • Diu que un avançament de les eleccions espanyoles podria afectar la data dels comicis

VilaWeb
ACN
23.04.2015 - 16:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha dit que, si fos per ell, les eleccions al Parlament serien el 27-S, però que un avançament de les espanyoles podria implicar un canvi de data: ‘Podria influir en el nostre calendari? N’hauríem de parlar a Catalunya.’ Mas ho ha dit en una trobada amb una trentena de corresponsals de mitjans internacionals. ‘L’estat ho fa tot per avortar el procés’, ha dit, però ha avisat que ‘no poden impedir que la gent vagi a les urnes en les eleccions i que les transformi en un plebiscit sobre la sobirania de Catalunya’.

‘En tot allò que depèn de mi, que és molt, les eleccions a Catalunya seran el setembre, el dia 27’, ha dit Mas responent preguntes dels corresponsals sobre el calendari electoral. Però ha remarcat que no tot depenia d’ell, i ha posat d’exemple que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, decidís d’avançar les eleccions espanyoles.

Ha tornat a referir-se a les votacions que perd CiU al Parlament perquè ERC ‘no compleix el pacte en el sentit que s’hauria de fer’, i ha esmentat el cas de la votació sobre el desplegament del consorci sanitari de Lleida. ‘No vull dir que no tinguem gens d’estabilitat parlamentària, perquè seria fals, però no la tenim garantida al cent per cent.’

Sobre el fet que no hagi prosperat una llista conjunta i les dificultats que se’n deriven pel que fa al reconeixement internacional, ha dit que perquè hi hagi una lectura prou clara del resultat cal que hi hagi ‘molts vots a favor de la llista del sí’, tot recordant que hi haurà diferents candidatures amb una part del programa comú.

Ha criticat la ‘poca qualitat democràtica i la miopia política total’ del govern espanyol per ‘l’enorme virulència’ amb què ataca el procés, oimés que Catalunya és la primera economia de l’estat, el segon territori més poblat i l’economia més oberta.

Diàleg després de les espanyoles però cap canvi substancial

Després de les pròximes eleccions espanyoles confia que hi hagi una situació ‘millor que l’actual, sense una majoria absoluta del PP’, i això segurament ‘facilitarà el diàleg, i com a mínim podrem intentar seure en una taula’. Ara, una altra majoria a Madrid no significarà un canvi de 180 graus respecte de Catalunya, ha dit. ‘Potser podrem seure a parlar, però no és la garantia que puguem fer cap referèndum.’ Ha recordat que l’únic partit espanyol que havia donat suport a una consulta és IU.

En aquest sentit, ha lamentat que ni tan sols ho facin els nous partits, com C’s i Podem, ‘que haurien de tenir una vocació i un abast democràtic molt més profund’. Ha subratllat que la formació d’Albert Rivera és en això ‘igual que el PP o fins i tot pitjor’, mentre que el partit de Pablo Iglesias, ‘que hauria de tenir un plantejament molt clar de respecte democràtic cap al poble de Catalunya, és en una indefinició, en no voler-se mullar, i això també fa preveure un escenari no gaire positiu si aquest partit arriba a tenir influència al conjunt de l’estat’, ha reflexionat.

Quan li han preguntat pel suport que té a nivell europeu i americà, Mas ha indicat que quan un país estranger apareix com un país neutral, ell ja ho celebra, ‘perquè les institucions espanyoles posen molta pressió en els països, governs i parlaments estrangers amb l’objectiu d’obtenir definicions clares contra el procés polític català’. Al seu parer, aquesta neutralitat és ‘la posició més intel·ligent’ perquè, a hores d’ara, ningú sap què passarà en el futur a Catalunya i a Espanya. ‘És millor esperar, verificar si el nostre procés es manté com a democràtic, pacífic i civilitzat, i veure el resultat de les eleccions de setembre’, ha conclòs.

El president ha mantingut una trobada amb corresponsals estrangers al Palau de la Generalitat coincidint amb la Diada de Sant Jordi, com ja va fer l’any passat i en les darreres diades de l’Onze de Setembre. Hi han assistit periodistes de mitjans alemanys, brasilers, britànics, danesos, francesos, italians, nord-americans i suïssos, entre d’altres. L’ha acompanyat el president el secretari d’Afers Exteriors i de la UE, Roger Albinyana, que ha fet una introducció sobre la situació política a Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any