Denuncien irregularitats en el cas de l’advocat agredit per la guàrdia civil per haver-s’hi adreçat en català

  • Segons denuncia la Plataforma per la Llengua en un comunicat

VilaWeb
Redacció
23.04.2015 - 13:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Audiència Provincial de Barcelona ha desestimat el recurs d’apel·lació presentat per l’advocat que el 2012 va ser agredit i vexat verbalment per parlar en català a uns agents de la guàrdia civil. La denúncia va ser arxivada el 2014 i malgrat les irregularitats viscudes durant el procés, l’audiència ha decidit rebutjar el recurs.

El 27 de gener del 2012 D. T. es disposava a agafar un vol a Madrid des de la Terminal 1 de l’aeroport del Prat. Quan va passar l’arc de seguretat del control de passatgers va mantenir una conversa amb el treballador de seguretat privada arran d’un petit incident en el detector i els agents de la guàrdia civil li van demanar si hi havia cap problema. D.T, advocat de professió, va respondre en català que no passava res i aleshores els agents li van exigir: ‘Caballero, hábleme usted en español’. A partir d’aleshores la tensió va augmentar i un dels agents va dir-li ‘este vuelo no lo coges’, al mateix temps que el conduïa a una petita sala on va ser retingut, vexat verbalment tot titllant-lo de ‘polaco de mierda’. Finalment D.T va rebre un cop de genoll a la cuixa i els agents el van picar al cap en diverses ocasions amb la mà estesa.

L’advocat va presentar una denúncia contra els agents als mossos d’esquadra, acompanyada d’un primer informe mèdic. Posteriorment es va adreçar a la Plataforma per la Llengua qui el va assessorar i va donar-li suport. El juliol de 2014 la interlocutòria del jutjat d’instrucció número 3 del Prat de Llobregat va acordar el sobreseïment provisional i l’arxivament de les actuacions. El denunciant va presentar un recurs d’apel·lació que l’Audiència Provincial de Barcelona finalment ha desestimat.

Les irregularitats del cas
La Plataforma per la Llengua denuncia greus irregularitats en el procediment. Considera que ni per part del Jutjat d’Instrucció número 3 d’El Prat, ni de la secció setena de l’Audiència de Barcelona, no hi ha hagut mai el més mínim interès a resoldre i esclarir els fets que van ocórrer aquell dia. Tot i que l’Audiència de Barcelona va ordenar fins a tres ocasions de reobrir el cas perquè no s’estava instruint adequadament, finalment el recurs no ha reeixit.

Per altra banda no es va permetre l’accés als enregistraments efectuats per les càmeres de seguretat fins al cap d’un any i mig de l’inici de la instrucció del procediment amb les corresponents queixes i recursos efectuats per la part demandant. A més a més, la jutgessa d’instrucció, va ordenar que fos la mateixa guàrdia civil la que reclamés i custodiés les gravacions efectuades amb el perill d’eliminació i alteració òbvia de les proves, atès que els denunciats per l’agressió eren agents de la guàrdia civil. Però encara més reprovable ha estat l’actuació del ministeri fiscal en aquest afer, ja que, tot i haver-hi unes lesions acreditades per uns informes mèdics, la fiscal del cas només ha desacreditat de forma vehement la denúncia efectuada i a protegir i salvaguardar l’actuació dels agents.

Ni les incoherències en les declaracions dels agents de la guàrdia civil, ni els informes mèdics de lesions aportats pel demandant, ni els enregistraments de les càmeres de seguretat de l’aeroport del Prat, ni el testimoni d’un dels agents de ‘Prosegur’, que acredita que el denunciant mai no va oposar resistència ni es va negar a identificar-se, tal com manifesten els agents, no han servit de base suficient per al jutjat d’instrucció per a considerar la imputació dels agents dels presumptes delictes de detenció il·legal, agressió i coaccions per motius lingüístics.
Aquest cas va ser recollit en l’informe elaborat per la Plataforma per la Llengua sobre discriminacions lingüístiques ‘En español o nada’ 40 casos greus de discriminació lingüística a les administracions públiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any