Mas utilitza el 27-S per pressionar ERC, però Junqueras diu que compleixen

  • Tots dos dirigents es mostren convençuts que al setembre hi haurà eleccions

VilaWeb
Redacció
22.04.2015 - 22:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha retret a Esquerra Republicana de Catalunya la manca d’estabilitat parlamentària. Ha acusat el partit d’Oriol Junqueras de no complir el 100% dels acords. Tanmateix, ha afegit que ara com ara no ha canviat la intenció de convocar les eleccions. Ha subratllat que si canvia l’escenari actual no seria per una decisió seva.

Per la seva banda, Junqueras assegura que ERC compleix els pactes que té signats amb el govern, tant el del 14 de gener com el pacte de legislatura que Artur Mas i ell mateix van signar al final del 2012. El president republicà recorda que els acords se circumscriuen a una sèrie de temes i que, en cap cas, obliguen a coincidir sempre en les votacions. A més, s’ha mostrat convençut que el 27 de setembre els ciutadans de Catalunya podran votar per decidir el seu futur.

En una entrevista al Punt Avui TV, Mas també s’ha referit al caràcter plebsicitari de les eleccions del setembre. ‘No hi hauria eleccions si no fossin per fer un plebsicit’, ha dit. ‘Tenia aliats per aguantar al govern fins al final del 2016, però vaig interpretar que havia de poder fer el referèndum al qual ens havíem compromès. Per veure, passant per les urnes, si tenim majoria i quina majoria.’

Respecte al debat sobre si l’independentisme s’ha de fixar en els vots o en els escons per a definir la majoria, Mas ha dit: ‘Oi que no hem tingut més remei que fer aquest referèndum a través d’unes elecicons? Doncs ens hem de subjectar a les regles de les eleccions d’un parlament. I en un parlament es compten els diputats. La majoria a les eleccions són més de 68 diputats’. I ha afegit: ‘Aniria bé que també fossin una majoria de vots.’

Eleccions municipals

Respecte a les eleccions municipals, Mas ha assegurat que si les majories són favorables a l’independentisme ‘seria una empenta molt gran’. En canvi, si no és així, ‘seria una pedra a la sabata’. En aquest sentit, ha afirmat que el 24 de maig en sortirà un mapa de municipis que pot ajudar a empènyer el procés d’independència. Ha recordat que és pactat i signat que es facin pactes municipals que afavoreixin la majoria independentista.

‘El ministre d’Interior juga amb foc’

El president de la Generalitat també ha fet referència a la vinculació de gihadisme i independentisme que va fer el ministre d’Interior espanyol. Ha dit que Jorge Fernández Díaz ‘juga amb foc’ amb declaracions com aquestes. No n’ha demanat la dimissió perquè ha dit que ‘no són els governs qui demanen la dimissió, sinó que són els partits’, però ha subratllat que no és propi d’un ministre d’Interior ‘d’excitar l’ànim’ i que no pot ‘criminalitzar el moviment independentista’ com ho ha fet.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any