Sant Jordi també és internacional

  • El Diplocat ha aplegat en una web més de cent activitats relacionades amb la diada que es fan al món

VilaWeb
Redacció
23.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La diada de Sant Jordi no se celebra únicament a Catalunya. A tot el món es fan nombroses activitats relacionades amb els llibres, les roses o els valors associats a la festa. Enguany tots aquests actes han estat aplegats a la web que ha creat el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat).

El Diplocat va crear fa poques setmanes una nova eina de diplomàcia ciutadana, la web www.booksandroses.cat, que aplega informació sobre més de 200 activitats a 32 països de 5 continents, fàcilment accessibles mitjançant un mapamundi. Els països on hi ha programades més activitats són els Estats Units (21), Alemanya (11), França (11), Itàlia (8) i l’Argentina (5).

Són activitats ben diverses: des de conferències fins a presentacions de llibres, passant per concerts, parades al carrer i jocs florals. N’hi ha d’organitzades per l’Institut Ramon Llull, per les delegacions de la Generalitat, per les comunitats catalanes a l’exterior, lectorats universitaris de català i moltes més entitats. Qualsevol activitat relacionada amb Sant Jordi i oberta al públic és susceptible de formar part del calendari d’activitats de la web. La informació, en llengua anglesa i amb l’etiqueta #BooksAndRoses, ajuda a crear sinergies entre el gran nombre de persones implicades, sovint voluntàries.

Entre les activitats programades, es destaca la del dia 26 a Londres, amb gastronomia, música i literatura; la de Torí, que s’inscriu en una Setmana de la Lectura; la vetllada dedicada a Josep Pla a Nova York; i un cabaret literari a Mont-real. La web també inclou informació bàsica sobre els orígens de la festa i la celebració actual. El consell compta amb la col·laboració de l’editora nord-americana Liz Castro, que havia creat una web similar el 2013 a partir de contactes amb entitats i comunitats catalanes o amigues de Catalunya al món.

Invitació a periodistes estrangers

Amb l’objectiu d’internacionalitzar la festa de Sant Jordi, el Diplocat també ha convidat un grup de periodistes estrangers perquè siguin a Catalunya per viure la festa en directe. Són set periodistes, majoritàriament culturals, que vénen d’Alemanya, Dinamarca, Eslovènia, els Estats Units, Itàlia, Polònia i el Regne Unit.

A cada periodista, li han fet un programa a mida segons els seus interessos i, a més de passejar pels carrers de Barcelona durant la diada, es trobaran i tindran l’oportunitat de parlar amb escriptors, intel·lectuals, polítics i gent del món editorial. Un dels convidats també anirà a Girona. La visita d’aquests periodistes internacionals forma part del programa de visitants internacionals (PVI) del Diplocat, que regularment porta polítics, periodistes i més ‘multiplicadors’ a conèixer la realitat catalana de prop.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any