Societat Civil Catalana: un any de polèmiques pels vincles amb l’extrema dreta

  • L'entitat unionista celebra avui el primer aniversari amb un acte a Barcelona

VilaWeb
Redacció
23.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’entitat unionista Societat Civil Catalana (SCC) celebra avui el primer aniversari. Durant aquest any, uns quants fets polèmics han envoltat l’entitat. L’última acció que han anunciat és la denúncia a la junta electoral central dels llocs públics de Catalunya on hi ha estelades.

Avui fan un acte amb el lema ‘El futur, a les teves mans’ al Teatre Principal de Barcelona.

Un dels fets més polèmics relacionats amb Societat Civil Catalana fou la concessió a l’entitat del premi Ciutadà Europeu de l’Any. Els eurodiputats de CDC, ERC-NECat, ICV i UDC van criticar-ho i van enviar una carta a la Comissió Europea dient que no entenien per què ‘una entitat amb tan poc recorregut com SCC i amb una escassetat notable de mèrits i impacte social’ havia estat reconeguda. I en recordaven els vincles amb grupuscles d’extrema dreta.

Quins vincles? Per començar, el president, Josep Ramon Bosch, és fill d’un franquista de Santpedor, José María Bosch Espinet, que fou militant de Fuerza Nueva. I Josep Ramon Bosch mateix, pocs mesos abans de formar-se Societat Civil Catalana, va participar en un acte d’homenatge a l’alçament militar del 18 de juliol de 1936, segons declaracions d’un regidor del PP de Gandesa que va recollir Nació Digital. A més, va publicar en un comentari a Facebook que Blas Piñar havia estat ‘una gran persona’.

D’una altra banda, un dels membres de Societat Civil Catalana, Javier Barrayoca, és també secretari de la Comunió Tradicionalista Carlista, que propugna que l’estat ‘ha de reverir Déu com a suprem senyor i legislador’, i que va homenatjar els soldats franquistes del Terç de Montserrat. Ho revelava un article d’Andreu Barnils, on s’explicava que també havia participat en un acte del partit neonazi Democracia Nacional a Castelló de la Plana, en què va ser homenatjada la División Azul.

Per acabar-ho d’adobar, poc després de l’última diada de l’Onze de Setembre (en què Societat Civil va organitzar un acte a Tarragona amb una assistència de manifestants discreta), va circular un vídeo que permetia de veure la complicitat entre dirigents de SCC i membres de grups nazis. Durant la concentració de Tarragona, s’hi veia José Domingo, ex-diputat de Ciutadans i un dels dirigents de SCC, parlant amb un grup de militants nazis, de Democracia Nacional, que s’acostaven a la concentració. Domingo pactava amb ells que no entressin ‘en formació’ i que dissimulessin la seva ideologia.

Finalment, després d’una discussió, els nazis van accedir a fer allò que els digués Domingo, que repetia unes quantes vegades que els ho demanava per evitar una imatge que no volien que tingués la premsa. Acabaven donant-se les gràcies abans que els mossos els controlessin les motxilles.

Tot amb tot, Societat Civil Catalana és impulsada i aplaudida per part dels partits unionistes per mirar de fer un cert contrapès a la potència de la societat civil sobiranista. L’entitat exhibia aquest suport recentment, en un anunci a tota plana als diaris espanyols, a més de La Vanguardia i El Periódico. SCC destacava trenta noms que els havien felicitat pel guardó Ciutadà Europeu 2014: del president espanyol Mariano Rajoy al publicista Luis Bassat, passant per l’ex-president José Montilla, l’arquitecte Óscar Tusquets i el metge Santiago Dexeus.

De la política espanyola, a més del president Rajoy hi apareixien el cap de l’oposició, el socialista Pedro Sánchez, Rosa Díez (UPyD) i Albert Rivera (Ciutadans). De l’àmbit europeu, hi havia els eurodiputats Santiago Fisas (PP) i Juan Carlos Girauta (Ciutadans), a més de l’ex-president de l’europarlament Josep Borrell i el cap de la diplomàcia europea, Javier Solana.

I de la política catalana, els noms que es destacaven són el de l’ex-president socialista José Montilla, l’ex-ministra Carme Chacón, l’ex-batlle de Barcelona Jordi Hereu i el secretari general del PSC, Miquel Iceta, a més de la dirigent del PP Alícia Sánchez-Camacho i el diputat del mateix partit Enric Millo.

_________________________________________________

Correu del senyor José Domingo sol·licitant el dret de rectificació respecte a aquesta notícia

La redacció de VilaWeb publica aquesta carta del Sr Jose Domingo, als efectes de compliment de la sentencia del Jutjat de primera Instancia numero 43 de Barcelona , expedient 539/2015 de 24 de juliol de 2015.

Carta enviada pel senyor José Domingo:

Sr. Director:

El pasado día 23 de abril, en el digital que usted dirige se publicó una noticia titulada “Societat Civil Catalana: un any de polémiques pels vincles amb l’extrema dreta”. En el cuerpo de la noticia, con una clara finalidad de desprestigiar a la entidad de la que soy secretario, Societat Civil Catalana, y a mi persona en particular, se me atribuye una vinculación con grupos nazis a raíz de la difusión de un vídeo filmado el día 11 de septiembre en Tarragona. La relación de hechos y la interpretación de los mismos que hace Vilaweb no responden a la realidad. Por ello, amparado en las previsiones de la Ley Orgánica 10/1984, reguladora del derecho de rectificación, solicito que publique la siguiente noticia:

“La vinculació que fa VilaWeb de Societat Civil Catalana amb grups nazis és falsa”

El passat 23 d’abril de 2015, Vilaweb va publicar una notícia titulada “Societat Civil Catalana: un any de polèmiques pels vincles amb l’extrema dreta” en què s’informa d’una suposada complicitat de José Domingo amb grups nazis en la concentració que va organitzar Societat Civil Catalana el passat 11 de setembre a Tarragona sota el lema “Recuperem el seny. Recuperem la senyera”. Aquesta notícia recull en part la informació que ja es va publicar en aquest mateix mitjà el 14 de setembre del 2014 sota el títol “Vídeo de Societat Civil Catalana pactant amb els grups nazis a Tarragona” (http://www.vilaweb.cat/noticia/4210629/20140914/video-societat-civil-catalana-pactant-grups-nazis-tarragona.html)

Al fil de l’anterior, s’ha de precisar que:

1.- El vídeo en qüestió va ser publicat a la pàgina web del grup Democracia Nacional amb el següent titular: “11-S 2014, Tarragona, INJUSTA actuación de SCC y Mossos”. Pel que sembla va ser filmat per integrants d’aquesta formació i d’aquesta pàgina va obtenir les imatges Vilaweb.

2.- Del contingut del vídeo es desprèn que les persones que s’acosten a la concentració de Societat Civil Catalana del passat 11 de setembre porten banderes d’Espanya i de Catalunya i ho fan desfilant en formació. No s’adverteix cap simbologia nazi, com titula Vilaweb.

3.- El secretari de Societat Civil Catalana, José Domingo, fa front a aquest grup de persones i els demana que no entrin a la zona de l’acte on s’anava a celebrar l’11 de setembre desfilant en formació. Finalment aconsegueix el seu propòsit.

4.- El Sr. José Domingo desconeixia i desconeix la identitat i la ideologia de les persones amb les quals conversa al vídeo i manifesta que no ha mantingut ni manté vincles ni ha pactat mai amb grups d’ideologia nazi ni amb grups que no mantinguin un escrupolós respecte cap als principis democràtics.

5.- Vilaweb no es va posar en contacte amb José Domingo prèviament a la publicació de la notícia perquè pogués explicar la seva versió sobre els fets que es recullen en el vídeo i que, tal com apareixen explicats en aquest mitjà, danyen clarament la seva imatge.

6.- En una nota de premsa del dia 16 de setembre de 2014, l’entitat Societat Civil Catalana va informar sobre la tendenciositat i la falsedat de la notícia del suposat pacte de SCC amb nazis (https://societatcivilcatalana.cat/es/news / scc-contra-la-Difusió-de-noticies-difamatòries). Vilaweb no s’ha fet ressò d’aquesta altra versió dels fets.

 

                                                        Atentamente,

                                                        José Domingo

                      

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any