Lluís Salvadó: ‘Amb la independència, podrem tenir una relació més cordial amb l’estat espanyol’

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Lluís Salvadó (Sant Carles de la Ràpita, 1969) és el secretari general adjunt d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i diputat al Parlament de Catalunya. És enginyer industrial i ha treballat a l’empresa privada. Ha ocupat diversos càrrecs dins el partit.

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Catalunya durant tres-cents anys ha intentat trobar un encaix amb la resta de l’estat espanyol, en què els catalans ens sentíssim còmodes. Tot i haver-ho intentat de manera reiterada, ha estat impossible. Catalunya continua trobant-se incòmoda dins les limitacions que marca l’estat espanyol en tots els sentits. A partir d’això, a la vida cal ser pragmàtics: quan hi ha una relació que no és possible, la decisió més intel·ligent i adequada és provar noves formes de relació. Amb la independència, podrem tenir una relació més cordial amb l’estat espanyol en un futur, cadascú des de la pròpia sobirania.

Volem la independència per a viure millor, per a disposar d’un reconeixement institucional internacional i sobretot per a poder construir un estat del benestar que respongui a les necessitats dels ciutadans del nostre país. Volem construir un país que, de segur, gestionant els recursos que genera, pot construir un futur amb molta més prosperitat econòmica per als nostres fills.

—Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—Catalunya, en el curs de la seva història, ha fet aportacions significatives al món. Hi ha fet aportacions en l’àmbit de la cultura de la democràcia i de la pau i ha tingut grans genis en tots els terrenys, també en l’econòmic. Amb un estat independent, Catalunya podrà continuar fent aquesta aportació d’una manera molt més eficient. La vocació que els catalans hem tingut tradicionalment de país obert i configurat a partir de gent vinguda de molts llocs la podrem projectar d’una manera més adequada. Amb un estat podrem contribuir més clarament a fomentar els valors arrelats i intrínsecs a la cultura catalana de pau, de prosperitat o de respecte al medi.

A més, Catalunya és una economia oberta molt internacionalitzada i que té una part de la seva dinàmica molt vinculada a les importacions. Som un país de caràcter logístic, un punt d’entrada de mercaderies de la resta del món i un punt de pas de mercaderies que vénen de la resta de la península Ibèrica. Tenint en compte aquesta realitat, les eines que dóna un estat ens han de permetre de millorar les infrastructures i millorar el nostre potencial exportador. Serà una gran aportació a la resta de països europeus i del sud d’Europa especialment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any