Quim Torra: ‘La independència generarà un esclat formidable d’energia’

VilaWeb
Redacció
22.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quim Torra (Barcelona, 1962) és advocat, escriptor i editor d’Acontravent. És director del Born Centre Cultural, un equipament cultural que mostra la Barcelona viva i dinàmica del 1700 i els fets del 1714 en el context de la guerra de Successió. 

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Hi ha força raons. Jo m’agafo a la frase de Pau Casals que diu que ‘la llibertat no és negociable’. Jo vull la independència per això. Després d’haver intentat durant tants segles de viure amb una part de llibertat, que és allò que implicava l’encaix a Espanya, els catalans ens hem adonat que la nostra llibertat exigeix la plena sobirania. El meu independentisme ja no es basa tant en el fet identitari, sinó en un concepte més universal lligat a la llibertat dels pobles. 

També vull la independència per respecte a nosaltres mateixos. Penso que, d’alguna manera, hi ha nacions que necessiten ser fidels i respectar els principis que han mogut la humanitat. Tinc la sensació que si els catalans deixem passar l’oportunitat d’enfrontar-nos cara a cara amb el mirall de la llibertat i no som capaços de combatre aquest ideal, hi ha una falta de respecte a la gent que ens ha precedit i que ha tingut aquest ideal, molts dels quals hi han deixat la vida. També és pel llegat que deixem als nostres fills. Difícilment mantindrem aquest ideal si nosaltres no l’empenyem fins al final. Hi ha una baula de la cadena de la llibertat que passa per davant nostre. A nosaltres ens ha tocat ara, i hem de donar-ho tot per aconseguir-la.

—Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—Crec que la independència generarà un esclat formidable d’energia. Serem un país que s’estrenarà al món i ens hi voldrem lluir. Serem redescoberts com una nació mil·lenària que apareixerà al sud de la mediterrània amb una cultura, amb una llengua pròpia i un paisatge propi. Senzillament serem nosaltres, i això ja és una gran novetat al món. No serem vistos a través de les ulleres espanyoles. Aquesta és la nostra petita aportació, com qualsevol altre poble lliure de la història de la humanitat. Serem nosaltres i ens expressarem amb la nostra cultura, la nostra llengua i la nostra terra. Això acabarà construint la palanca que necessitem per a projectar-nos valents i decidits en un món en el qual ocuparem, modestament, l’espai que ens pertoca. Ningú no sent parlar gaire Dinamarca en aquest món; doncs nosaltres serem la Dinamarca del sud i anirem fent tranquil·lament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any