Rajoy i Puente Aéreo, sense Rato, es conjuren contra l’independentisme

  • El president espanyol es reuneix a la Moncloa amb el 'lobby' Puente Aéreo en ple cas Rato i un mes abans de les eleccions

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.04.2015 - 14:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un mes abans de les eleccions municipals, i cinc mesos abans del 27-S, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha convocat a un dinar a la Moncloa representants del fòrum Puente Aéreo, un ‘lobby’ format per una quarantena d’influents empresaris de Madrid i de Barcelona. La reunió té al rerefons el procés sobiranista. Aquesta vegada, dos dels habituals en les trobades d’aquest fòrum empresarial no han sortit a la fotografia: l’advocat fiscalista Emilio Cuatrecasas, condemnat per frau fiscal, i l’ex-ministre Rodrigo Rato, investigat per emblanquiment de diners.

Tots dos, fa poc més d’un any, sí que van assistir a un sopar del lobby a Barcelona, al costat de Felipe VI, aleshores príncep i avui rei espanyol.

A la trobada d’avui hi ha participat Florentino Pérez (ACS), Antoni Brufau (Repsol), Antonio Vázquez (IAG), Javier Godó (Grupo Godó), Enrique Lacalle, José Creuheras (Planeta), Salvador Gabarró (Gas Natural), Josep Oliu (Banc Sabadell), Gonzalo Cortázar (conseller delegat de CaixaBank), entre més. Tots han traslladat a Mariano Rajoy el missatge eufemístic de ‘reforçar la convivència’.

El president espanyol els ha fet saber que ‘els objectius prioritaris del govern són reforçar Catalunya com una potent comunitat dins d’Espanya’, segons que ja va explicar José Luis Ayllón, secretari d’estat de Relacions amb les Corts. Per una altra banda, Ayllón va explicar que Rajoy volia parlar amb els empresaris de ‘la posició del govern respecte de determinades actuacions de la Generalitat’, després de l’acord entre CDC i ERC per un full de ruta en comú que culminaria amb la independència en un termini màxim de divuit mesos.

Un fòrum amb taques negres

La darrera trobada del fòrum Peunte Aéreo –que alterna les reunions a Madrid i Barcelona– va ser amb el ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, dilluns passat a la seu de Gas Natural a Barcelona. Ja no hi van anar ni Rodrigo Rato ni l’advocat fiscalista Emilio Cuatrecasas. Rato és investigat per frau fiscal, alçament de béns i emblanquiment de capital, però també és encausat per altres casos, com la sortida a borsa de Bankia. Cuatrecasas, per una altra banda, va acceptar la setmana passada una pena de dos anys de presó i 1,5 milions d’euros de multa per vuit delictes de frau fiscal comesos entre els 2006 i 2008.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any