Cadena humana de pares i alumnes per protegir-se dels mitjans a l’Institut Joan Fuster

  • L'AMPA recorda el dret de protecció de l'honor, la dignitat, la intimitat i la imatge de la llei de protecció de menors

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.04.2015 - 10:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Espelmes i flors vetllen l’entrada principal de l’institut Joan Fuster de Barcelona, on ahir un alumne de segon d’ESO va matar un professor i va ferir dos companys i dos professors més. Un dels missatges d’una estudiant dipositat al terra dóna les gràcies al docent agraint-li que els hagi ‘protegit fins al final’ i per les seves ensenyances. ‘Gràcies per aquesta setmana’, subratlla en l’escrit, ‘llàstima que tot hagi acabat així’. Els professors, els pares i els alumnes han carregat contra el tractament informatiu de la tragèdia desplegant la pancarta ‘Exigim respecte’ i creant un cordó humà d’estudiants vestits de negre que ha intentat impedir als càmeres filmar l’accés dels menors. Hi ha psicòlegs a cada aula per atendre’ls des de les deu del matí.

Vegeu-ne aquest vídeo:

La periodista Rocío Romero Díaz n’ha publicat fotografies a Twitter:

Minut de silenci de la comunitat educativa

La comunitat educativa ha fet un minut de silenci a l’Institut Alzina de Barcelona, com a mostra de solidaritat amb el centre Joan Fuster. Irene Rigau i Xavier Trias han encapçalat la comitiva i han acompanyat la directora del centre, Isabel Balaguer, que ha llegit unes paraules de Joan Fuster convidant a no treure conclusions sense tenir tota la informació. Rigau ha explicat que s’ha triat el centre per proximitat i per preservar la intimitat i el ‘treball de reconstrucció emocional’ que viuen al centre afectat. Rigau també ha acompanyat als alumnes de l’institut en un activitat de reflexió i ha demanat recordar el difunt, els ferits i el menor que ‘per la seva malaltia també resulta víctima’.

La nota publicada a la web de l’institut

L’AMPA de l’Institut Joan Fuster de Barcelona va fer pública ahir aquesta nota de premsa, que publiquem integra:

«Els membres de l’AMPA de l’Institut Joan Fuster de Barcelona expressem el nostre condol a la família del professor Abel Martínez.

Volem transmetre el nostre suport a les professores i els alumnes ferits, a tot el claustre de professors, a tots els alumnes del centre i a totes les seves famílies.

L’equip de professors del Joan Fuster i el seu projecte educatiu ha tingut i té tot el nostre suport. Valorem la seva feina i estem molt satisfets del bon funcionament de l’institut. Agraïm la gestió modèlica de la situació de crisi que han viscut avui tant els professors com els treballadors davant dels nostres fills. Reiterem la nostra confiança en la seva feina i en el nostre projecte.

Els membres de l’AMPA també volem recordar l’article 36 de la llei de protecció de menors a alguns membres dels mitjans de comunicació, que els han violat repetidament en moments molts difícils per als menors, els seus educadors i les seves famílies.

Article 36. Dret a la protecció de l’honor, la dignitat, la intimitat i la pròpia imatge

Els infants i els adolescents tenen dret a la llibertat d’expressió en els termes constitucionalment establerts. Aquesta llibertat d’expressió té el seu límit en la protecció de la intimitat i la imatge del mateix infant o adolescent.

S’ha de preservar els infants i els adolescents de la difusió de llurs dades personals, de la difusió d’imatges que atempten contra llur dignitat i de l’explotació econòmica de llur imatge.

Els poders públics han de vetllar, amb un interès especial, pel dret a la intimitat i a l’honor dels infants i adolescents, especialment dels que han estat objecte d’agressions sexuals, maltractaments o qualsevol altra experiència traumàtica.

També els convidem a llegir el codi deontològic publicat pel col·legi de periodistes, especialment l’article 9:

9) Respectar el dret de les persones a la seva pròpia intimitat i imatge, especialment en situacions de vulnerabilitat i malaltia i en casos o esdeveniments que generin situacions d’aflicció o dolor, evitant la intromissió gratuïta i les especulacions innecessàries sobre els seus sentiments i circumstàncies, especialment quan les persones afectades ho explicitin.

AMPA Institut Joan Fuster»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any