L’historiador Paul Preston cedeix el seu llegat documental a l’Arxiu de Poblet

  • L'Ajuntament de Barcelona ha acollit aquest dilluns l'acte de lliurament a Catalunya dels seus arxius

VilaWeb
ACN
21.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha acollit aquest dilluns a la tarda l’acte de lliurament a Catalunya de tot el llegat del professor Paul Preston, presidit per l’alcalde, Xavier Trias, i l’abat de Poblet Josep Alegre, ja que el fons serà dipositat a l’Arxiu de Poblet. Historiador de referència de la història hispànica del segle XX i amb un fort vincle amb Catalunya i Barcelona, el seu llegat inclou documents, notes, manuscrits, mecanoscrits i llibres. Preston s’ha mostrat ‘agraït, commogut i emocionat’, i tanmateix ha jutjat ‘excessiu’ l’acte solemne de cessió del seu patrimoni documental. Tenir un ‘lloc segur’ on dipositar aquest llegat és ‘molt important’, ha concedit l’historiador.

El lliurament de l’arxiu de Preston i la seva biblioteca a Catalunya és conseqüència de la seva llarga relació amb el país, específicament amb Barcelona i a la seva amistat amb el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, que segons ha revelat Preston, és qui li va suggerir l’Arxiu de Poblet com a possible destí del seu llegat. 



El conjunt, que inclou a totalitat dels seus documents, notes, manuscrits, mecanoscrits i llibres, s’afegirà a l’important fons disposat a l’esmentat arxiu, entre els quals hi ha l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià i l’Arxiu de la Casa Ducal de Medinaceli a Catalunya. El trasllat dels arxius el professor ha estat possible gràcies a la col·laboració del Catalan Observatory de la London School of Economics , el consistori barceloní, el Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona i el Monestir de Poblet.



Preston és catedràtic d’Història Contemporània d’Espanya i director del Centre Cañada Blanch per a l’Estudi de l’Espanya Contemporània de la London School of Economics. Ha dedicat la seva vida professional a l’estudi de la història hispànica moderna i contemporània i és autor d’un bon nombre d’obres sobre les causes, el decurs i les conseqüències de l Guerra Civil, sobre la Dictadura de Franco i sobre la Transició a la democràcia, a més de biografies de protagonistes claus i rellevants. 



Xavier Trias li ha reconegut aquests mèrits, ha destacat també que és un ‘bon coneixedor de la nostra llengua’ i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, i ha manifestat que com a alcalde avui li tocava agrair ‘sobretot’ la ‘seva implicació i compromís amb el nostre país’. A més, Trias ha celebrat que aquesta donació ‘contribueix decisivament a consolidar’ l’Arxiu de Poblet com un dels més importants del país per estudiar el segle XX, juntament amb els del MNAC i el de Montserrat.



Amb aire modest, Paul Preston ha expressat en prendre la paraula la seva emoció i agraïment davant un acte solemne com el que li ha organitzat el consistori barceloní perquè, ha dit, ‘no sé si les meves coses valen tant. És una mica excessiu, inclús la paraula ‘llegat”, ha senyalat. 



No obstant això, ha dit que per a ell és ‘molt important’ el fet de tenir un lloc segur a Poblet on dipositar el seu arxiu, i ha reiterat el seu agraïment cap a les institucions que han fet possible el trasllat. 



‘Què es pot fer amb l’erudició?’, s’ha preguntat retòricament l’historiador durant el seu parlament. Dues coses, ha dit: ‘Tenir alumnes i escriure les coses de la manera més amena possible’. ‘Això és el que jo he fet, amb èxit o no’, ha prosseguit. I sobre allò que ell ha escrit, Preston ha remarcat que cal tenir cura que ‘llibres i documents’ acabin en un lloc segur. En aquest punt és quan ha subratllat que ha estat ‘seu amic’ Antoni Vives qui l’ha dut aquí, doncs és ell qui va fer el suggeriment de Poblet com a lloc ‘on deixar les seves coses’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any