Set-cents immigrants desapareguts en un naufragi al Mediterrani

  • El pesquer ha blocat a la costa de Líbia, a uns dos-cents quilòmetres de Lampedusa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.04.2015 - 10:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un nou naufragi al sud de l’illa siciliana de Lampedusa podria esdevenir la pitjor tragèdia del Mediterrani. Al pesquer hi viatjaven set-centes persones, que havien sortit d’Egipte, i ha bolcat a mitjanit davant la costa de Líbia, quan es trobava a uns 190 km de la costa de Lampedusa. Segons diverses informacions, el pesquer havia enviat un senyal de socors i un mercant de bandera portuguesa s’hi ha acostat per ajudar-los. La gent del pesquer, probablement presa per la desesperació, s’ha situat aleshores en un dels costats de l’embarcació i això hauria fet que es tombés.

Ara per ara només han rescatat amb vida 28 persones i han recuperat una trentena de cadàvers. Tot fa témer que la xifra de morts superi les set-centes. A la zona hi treballen la guàrdia costera, la marina militar italiana i l’armada militar de Malta.

La portaveu de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) a Itàlia, Carlotta Sami, ha explicat que havien estat els supervivents rescatats els qui havien dit que hi havia 700 persones a bord. ‘Si es confirmen les xifres, en aquests últims dies hauran mort més de mil immigrants en el Mediterrani’, ha alertat Sami. Seria la pitjor tragèdia de la història de les migracions al Mediterrani.

Els ministres d’Afers Estrangers de la UE es reuniran d’urgència demà a Luxemburg per tractar la qüestió. Per la seva banda, el papa Francesc ha fet referència a la situació i ha instat la comunitat internacional a actuar amb decisió i rapidesa perquè no es repeteixi una tragèdia similar. 

Tot just aquest dimarts passat va naufragar una altra embarcació a prop de la costa de Líbia amb quatre-cents immigrants a bord. Només des del 2009 han mort en aigües de la Mediterrània més de cinc mil persones. Aquesta infografia, publicada arran de la tragèdia a Lampedusa del 2013, recollia dades fins aleshores. En aquests quatre mesos del 2015 ja han mort intentant creuar el Mediterrani un miler de persones.

La batllessa de Lampedusa, Giusi Nicolini, que fa anys que denuncia la situació de l’illa i les contínues morts (podeu llegir-ne aquesta carta) ha tornat a enviar un missatge d’alerta a les institucions europees a través de Twitter: ‘Quants morts més, encara, abans d’adonar-nos que amb ells es mor també la nostra civilització?’

 

Informació als diaris italians:

La Repubblica: Almeno 700 migranti morti in un naufragio a nord della Libia, solo 28 superstiti: tragedia più grande di sempre. Ventitre i cadaveri recuperati

Il Corriere della Sera: Canale di Sicilia, naufraga peschereccio: si temono 700 morti

La Stampa: Affonda barcone, si temono 700 migranti morti Sarebbe la più grande tragedia del Mediterraneo

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any