Especial llibres de gastronomia, per Sant Jordi 2015

  • Per Sant Jordi es consolida una oferta de llibres dedicada al món de la cuina

VilaWeb
Montserrat Serra
18.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per Sant Jordi les editorials acostumen a oferir propostes vinculades a la gastronomia, la cuina, el vi. Hem aplegat més d’una dotzena de títols, que s’han publicat del mes de gener cap aquí. Els anteriors, que van aparèixer vinculats a les festes de Nadal i Reis, els trobareu en aquest altre recull. Enguany la varietat és ben connotada: receptes de cuiner amb restaurant, com Sergi de Meià, i de cuiner sense restaurant, com Pep Nogué; sobre vins d’ara i vins de fa gairebé dos mil anys; de coques salades, de plats amb melmelada i de plats amb fruites…

Vi català, una reivindiació històrica‘, més d’un autor (Viena edicions)
Els autors Jordi Alcover, Sílvia Naranjo i Jordi Abellan són els responsables des del 2010 de la ‘Guia dels vins de Catalunya’. En aquest volum exposen ‘les claus històriques que expliquen les vicissituds del sector vinícola i les possibles escletxes per a l’esperança del nostre patrimoni vitícola’, i presenten ‘les principals menes de vi català i les varietats, tradicionals i foranes, que les componen’.

Teoria i pràctica del vermut‘, Josep Sucarrats, Miquel Àngel Vaquer, Sergi Martín (Ara Llibres)
Una terrassa on toqui el sol, bona companyia i un vas de vermut: tot un estil de vida. Per què és tan modern recuperar el que ja bevien els nostres avis? Per què ens el prenem de la mateixa manera, al mateix moment i amb les mateixes tapes? Què té el vermut que encaixa tan bé amb els gustos d’avui dia? El llibre mira de respondre totes aquestes singularitats. A més, conté ‘consells enginyosos i propostes inèdites, receptes sorprenents, anècdotes curioses i les millors vermuteries per degustar aquesta beguda de moda’.

El llibre del vi’, Plini el Vell‘. Edició i traducció de Mònica Miró Vinaixa (Editorial Entrecomes)
Text que correspon al volum XIV de les ‘Històries naturals’ de Plini el Vell. Aplega tot el saber del seu temps (fa gairebé dos mil anys) sobre la vinya, la viticultura i el fruit obtingut de la fermentació del suc del raïm. La lectura d’aquesta obra permetrà de ‘conèixer els secrets i els atributs d’una planta ancestral que impregna l’imaginari dels pobles banyats per la Mediterrània, de descobrir-ne les varietats i els gèneres, els processos segons els quals se n’elaboraven les diverses begudes alcohòliques, les formes més habituals de conservar-les i d’envasar-les, i altres qüestions tècniques i pràctiques, amb el contrapunt també d’un conjunt d’anècdotes que hi estan vinculades i que ens revelen aspectes de la vida privada i pública del món romà de vegades sorprenentment semblants als nostres’.
 

Contes per menjar-se’ls‘, Els Setze Petges (pseudònim) (Edicions Els llums)
Delícies de llamàntol, tapes, bullabessa, escudella barrejada, paella. I també estofat de vedella, milfulles amb aromes de mar, peus de porc, carquinyolis amb ratafia, pastís de xocolata i postres de músic. Pa amb tomàquet i tot regat amb cabernet sauvignon, i de final el millor cafè del món. Aquest és el menú que proposen aquests Setze petges, que prenent la cuina, especialment la catalana, com a eix vertebrador i proposen un menú d’onze plats, pa, vi i cafè, on cada plat és un conte. Els Setze Petges són un grup d’amants de l’escriptura, originat fa més d’una desena d’anys a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Tot i que cadascun d’ells té el seu propi recorregut literari, s’han reunit novament per donar vida al tercer recull conjunt.

L’hort del segon orígen‘, Jordi Puig i Roca (Editorial Barcino)
Aquest llibre, amb vocació de manual, pretén ‘explicar com l’horticultura, la fructicultura i la cria d’animals que feien els nostres avis, amb els coneixements i les tècniques modernes, poden ser un tresor que ajudi a alimentar les generacions futures d’una manera sana i respectuosa amb l’entorn’. La primera part introdueix els conceptes bàsics de l’agricultura ecològica i reflexiona sobre els efectes del canvi climàtic en el calendari de sembra de les diverses espècies. La segona part és una reivindicació de l’extens patrimoni de varietats locals que tenim al país. A partir d’un inventari exhaustiu apareixen llistades més de 320 varietats d’hortalises, 220 varietats de fruiters i vinyes i algunes races d’aviram, s’explica com cultivar-les gràcies a un treball de més de deu anys de recerca oral i documental.

El llibre dels esmorzars de forquilla‘, Sergi de Meià i Adelaida Castells (Comanegra)
El xef d’Els Matins de TV3, Sergi de Meià, i la seva mare, Adelaida Castells, serveixen esmorzars de forquilla en el seu restaurant de Barcelona, uns platets tradicionals que s’elaboren amb ingredients de proximitat. En aquest llibre ens ofereixen el seu receptari perquè puguem traslladar a casa nostra aquest petit plaer, que cada vegada es practica menys. I per als qui prefereixen ser servits en lloc de treballar als fogons, també s’ofereix una guia de restaurants on encara es pot gaudir d’aquest àpat matiner, a càrrec del gastrònom Pep Palau. El servei queda complet amb el pròleg de Julià Guillamon i l’epíleg de Miquel Sen, que reflexionen sobre els esmorzars de forquilla des de la literatura i la seva experiència culinària.

Sucs verds‘, Carla Zaplana (Cossetània)
La nutricionista Carla Zaplana proposa trenta receptes de sucs a base de vegetals, sobretot de fulla verda, i amb la dolçor d’algunes fruites. Zaplana defensa que la incoporació d’aquests sucs en l’alimentació diària millora l’estat de salut, perquè són verdures amb ‘efectes antioxidants, depuradors i rejovenidors’.

Les millors coques catalanes‘, Vicent Marquès (Cossetània)
Explica Vicent Marquès que va néixer el 1950 en una barraca de l’Horta de València. Diu que de jove feia faenes al camp i després es va fer cuiner. També ha publicat dues novel·les, ‘Nit de foc’ i ‘Un quilo de coca’. Però amb el temps va entendre que la seva dèria era la història de la cuina, i va començar a imaginar i treballar una gran obra: ‘Història de la cuina catalana i occitana’. Ja fa quaranta anys que s’hi dedica i podria arribar a tenir deu volums. Ara Cossetània edicions li publica una petita part d’aquesta recerca, la que fa referènia a les coques salades que s’elaboren arreu dels Països Catalans.

La melmelada a la cuina‘, més d’un autor (Cossetània)
A voltes és difícil imaginar com menjar la melmelada més enllà de la torrada per esmorzar. I és aquest dubte, precisament, el que resolen les cuineres de l’Alt Camp que han confegit aquest volum: Nani Nolla, Mireia Jordana i Bet Carbonell. Ofereixen més d’un centenar de receptes de cuina en les quals la melmelada es converteix en un ingredient més del plat. El llibre està estructurat en sis apartats diferents: esmorzars i berenars, per picar, primers plats, carn, peix i postres.  

Cuina amb fruites‘, Miracle Serra i Joan Targarona (Viena edicions)
Miracle Serra i Joan Targarona, mare i fill, del restaurant Cuina Miracle a Sant Just Desvern, exploren ‘les connexions entre els seus plats i diferents menes de fruites per potenciar així les sensacions que produeixen i multiplicar-ne fins a l’infinit els gustos, les aromes, els colors, les textures…’. Il·lustren les receptes les fotografies de Xavier Pladellorens i les pintures de Miracle Serra, les inquietuds artístiques de la qual l’han impulsat a dedicar la seva vida a maridar la cuina amb l’art.

Cuina de Divendres. Les millors receptes de Pep Nogué‘ (Cossetània)
Aquest llibre neix del programa diari ‘Divendres’ de TV3. ‘És un compendi de quilòmetres, un grapat de sortides, moltes vivències, alguns centenars de tertúlies, milers de coneixences i una bona dosi de receptes que han anat sortint al llarg de tots els pobles que Pep Nogué, cuiner i divulgador gastronòmic, ha anat compartint amb Espartac Peran, un dels conductors del programa. En aquest sentit, la cuina de cada indret i els aliments que hi troben són importants per conèixer cada dia més el nostre patrimoni.’

La vida en dolç‘, Renata Carrillo (Ara Llibres)
Renata Carrillo ofereix unes ‘receptes dolces, amb fotografies detallades de cada pas i sorprenents consells de presentació, per preparar una gran varietat de delícies dolces’. I també aporta les instruccions per fer manualitats originals: garlandes de llum, pinces petoneres, tasses personalitzades, mòbils de colors… ‘Perquè no tan sols és dolç allò que es menja.’

Cupcakes. 50 receptes‘, Neus Moya (Cossetània)
A recer de l’èxit que tenen aquestes magdalenes, el llibre ofereix des dels ‘gustos més originals fins als més tradicionals. Hi descobrireu ‘cupcakes’ decorats amb or, amb fondant o amb simple deliciosa merenga. No només són receptes, són cinquanta gustos, cinquanta idees, cinquanta combinacions possibles de caire vintage’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any