Germà Colon: ‘Em faria il·lusió una Catalunya independent que abraçara tots els territoris de parla catalana’

VilaWeb
Redacció
20.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Germà Colon (Castelló de la Plana, 1928). És un dels lingüistes més eminents dels Països Catalans, estudiós de lexicologia catalana i de romanística en general. És catedràtic emèrit de la Universitat de Basilea. Ha rebut una llarga llista de reconeixements per l’obra i la trajectòria, com ara la Creu de Sant Jordi (1985). Té una extensa bibliografia: una trentena de llibres i centenars d’articles, molts de dedicats a estudiar una sola paraula.

―Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Em faria il·lusió una Catalunya independent que protegira la llengua i la cultura, que abraçara tots els territoris de parla catalana i en respectara la individualitat històrica i lingüística, que ens equiparara realment als països del nord d’Europa, els quals, malgrat que paguen molts imposts, tenen un ensenyament i una sanitat de qualitat; i, òbviament, que els polítics que haurien de tirar endavant el procés i coronar-lo fossen honrats i honests i que anteposessen els interessos dels ciutadans als seus personals. Com a valencià que sóc, no vull ni puc desvincular-me d’una Catalunya així, que sap realment on vol arribar, sense mirar enrere, evitant pamflets, oportunismes, sectarismes, manipulacions i demagògies.

―Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—Pense que un país, com qualsevol persona, no ha de pretendre donar lliçons als altres sinó assumir amb humilitat que pot aprendre molt dels que fan la faena ben feta i tenen més experiència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any