Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  18.04.2015  06:00

Cententars de ciutats de tot el món, cridades a dir no al TTIP

Avui és el dia d'acció mundial per a evidenciar el malestar que genera el tractat de lliure comerç entre la UE i els EUA

Men?ame
 

Activistes de tot el món han organitzat avui concentracions i xerrades a centenars de ciutats en el marc d'una jornada mundial contra el TTIP, el tractat de lliure comerç que negocien la Unió Europea i els Estats Units. Es tracta d'un acord transatlàntic per a crear un gran espai de lliure comerç i que aquests dies es debat al Parlament Europeu. 

Mica en mica han anat sorgint organitzacions contra el TTIP, com ara la platafroma No al TTIP que, conjuntament amb altres organitzacions ha marcat avui com el dia d'acció global en contra d'aquest tractat. Les diverses organitzacions de No al TTIP també es manifesten en contra del tractat de lliure comerç de la UE amb el Canadà (CETA) i l'Acord sobre el Comerç de Serveis (TISA). En aquest mapa hi podeu trobar els actes i concentracions que s'han organitzat avui arreu dels Països Catalans en contra del TTIP:

El Parlament Europeu es troba aquests dies preparant la seva posició sobre la negociació entre la Unió Europea i els Estats Units. La comissió parlamentària de Comerç Internacional és la responsable de redactar les recomanacions del parlament a partir d'un informe redactat per l'eurodiputat socialdemòcrata alemany Bernd Lange. 

Dilluns passat, els eurodiputats de Comerç Internacional van debatre les 898 esmenes presentades a l'informe, i la votació és prevista per a final de maig, quan s'hi hagin pronunciat tretze comissions parlamentàries més. Justament aquesta setmana han votat al respecte sis comissions, que s'afegeixen a les altres sis que ja ho havien fet. Els eurodiputats tenen previst de debatre i votar la posició de l'Eurocambra abans de l'estiu. 

Quan acabin les negociacions, l'acord haurà de ser aprovat pels governs de la UE i pel Parlament Europeu, i només després d'aquestes aprovacions entrarà en vigor. Els eurodiputats avisen que no aprovaran l'acord a qualsevol preu i que posaran l'atenció sobretot en les qüestions relacionades amb els aliments. 

El TTIP té per objectiu d'eliminar aranzels, normatives que consideren innecessàries i restriccions a la inversió en una gran varietat de sectors econòmics per tal de simplificar la compra-venda de béns i serveis entre la UE i els EUA. Ha sorgit una campanya contrària que denuncia la manca de transparència en les negociacions i alerta de tot de perjudicis que considera que portaria aquest acord: pèrdua d'influència i sobirania als governs en qüestions com ara les normatives ambientals, de seguretat alimentària i de protecció del consumidor. A més, creu que es perdria ocupació fixa, es reduiria la renda de la majoria de la població, es retallarien drets, es desregularia el mercat financer i es liberalitzaria el flux de dades personals i financeres. Els opositors també alerten que les corporacions americanes volen accedir a la contractació pública amb les mateixes condicions que les companyies estatals i europees i que el TTIP obre la porta a noves privatitzacions. 

En el següent enllaç podeu trobar algunes de les principals controvèrsies sobre el tractat: 

TTIP: Deu preguntes i respostes sobre el polèmic tractat de lliure comerç

Men?ame