Els orígens catalans d’Eric Cantona

  • L'avi matern va lluitar al bàndol republicà i va passar pel camp de concentració d'Argelers

VilaWeb
Redacció
14.04.2015 - 12:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Eric Cantona té orígens familiars a Catalunya, en concret a Martorell, d’on eren els seus avis materns. El genealogista francès Jean-Louis Beaucarnot, expert a reconstruir arbres genealògics de personatges cèlebres, va explicar amb detalls el 2010 qui eren els seus avis: Pere Raurich era paleta i Francesca Farnós, pagesa. Raurich va lluitar en l’exèrcit republicà durant la guerra de 1936-1939 i més tard va ser internat amb tota la família al camp de concentració Argelers, al Rosselló.

Això ho recorda molt bé Paquita Arnaus, neboda de l’àvia d’Eric Cantona, que encara viu a Martorell: ‘Vam anar a França amb la meva mare una mica abans que els “nacionals” entressin a Martorell. Vam anar a un camp de concentració, a Argelers, i hi vam estar uns dos anys. Després vàrem tornar, però la meva padrina [la mare d’Eric Cantona] es va quedar allà.’ Paquita Arnaus ho explica en una entrevista al bloc d’Andreu González.

Després de marxar d’Argelers, els avis d’Eric Cantona s’acabaren instal·lant a Saint-Étienne, on va néixer Leonor Raurich i Farnós, mare d’Eric Cantona.

Arnaus diu en aquesta mateixa entrevista que no el veu pas gaire sovint, Eric Cantona. Però l’ex-jugador sempre ha fet gala dels seus orígens. El 2012, en un reportatge televisiu sobre la vida del poble català, va viatjar a Catalunya. Fou llavors que va visitar els Castellers de Vilafranca i va participar en un pilar de tres.

Les declaracions d’ahir

Cantona va fer ahir unes contundents declaracions en una conferència de premsa a Xangai, de presentació dels premis Laureus, considerats els Oscar del món de l’esport. Quan li van preguntar sobre els èxits de la selecció espanyola de futbol, Cantona no es va mossegar pas la llengua: ‘Catalunya va guanyar el Mundial. Espanya va vèncer amb deu jugadors del Barcelona en l’equip. Espanya no va guanyar el Mundial, el va guanyar Catalunya. El va guanyar el Barcelona.’

I va vincular el futur de la selecció espanyola amb el del planter del Barça: ‘Estic segur que tan aviat com del planter del Barcelona i d’alguns altres equips espanyols en surtin nous i bons jugadors, Espanya tornarà a ressorgir.’

Cantona va anar més enllà. Quan li demanaren sobre el nivell de la lliga espanyola va dir: ‘La millor lliga és la Premier anglesa. Després hi ha la Bundeslliga alemanya i a continuació hi ha el Barça. Només el Barça.’

Ja havia elogiat públicament el futbol català el 2012, quan va assegurar que ‘la selecció catalana també hauria guanyat el mundial’, en relació amb el títol que havia aconseguit l’equip espanyol el 2010.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any