El parlament aprova la creació de la comarca del Moianès

  • El Moianès es constituirà com a comarca després de les eleccions municipals del 24 de maig

VilaWeb
Redacció
15.04.2015 - 14:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del Parlament ha aprovat el projecte de llei de la creació de la comarca del Moianès. Ha estat en lectura única, un procediment de màxima celeritat que n’ha permès l’aprovació en un debat i sense que els grups hagin pogut presentar-hi esmenes a la totalitat. 

La creació de la comarca del Moianès s’ha aprovat amb 105 vots a favor, 7 en contra i 17 abstencions. Hi han donat suport tots els grups parlamentaris, llevat del PP, que s’ha abstingut, i de Ciutadans, que hi ha votat en contra.

La setmana passada, la mesa del parlament i la junta de portaveus van decidir que s’admetés a tràmit, avui, la votació del projecte. És previst que la nova comarca es constitueixi després de les eleccions municipals del 24 de maig, de manera que el Moianès –format per deu municipis del Bages, Osona i el Vallès Oriental– disposarà d’un Consell Comarcal, una reivindicació històrica del territori. És la primera vegada, en vint-i-set anys, que es constitueix una nova comarca, després de la creació del Pla de l’Estany, l’Alta Ribagorça i el Pla d’Urgell.

El novembre passat ja es va votar, al parlament, una moció per a demanar que el Moianès pogués esdevenir comarca, i hi va haver una majoria aclaparadora a favor. Això feia pensar que en la votació d’avui no hi hauria sorpreses.

Antecedents

El Moianès és un territori que fa temps que reivindica de constituir-se en comarca. L’any 2010, els ajuntaments concernits van començar els tràmits per a aconseguir-ho. El darrer pas que van haver de fer, a petició del govern de la Generalitat, va ser una consulta als ciutadans el dia 22 de març. Fou una votació no vinculant ni prevista en la creació de noves comarques, però que, segons el govern, havia d’afermar la validesa del procés.

Després de la consulta, els plens dels ajuntaments van ratificar-ne els resultats: un 80% dels vots a favor del sí, amb un 47% de participació. Una ratificació que, de seguida, es va fer arribar al Departament de Governació.

La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, es va encarregar d’entrar l’avantprojecte de llei de creació de la comarca del Moianès a l’anomenat govern tècnic. La setmana passada, tal com era previst, l’executiu va donar el vist-i-plau al text legislatiu i el va traslladar al parlament.

El Lluçanès

El Lluçanès és, també, un territori de Catalunya que vol esdevenir comarca. Ha seguit el mateix procediment que el Moianès i, tot i que ambdós territoris van començar el procés en el mateix moment, els ritmes s’han descompassat: al Lluçanès la consulta no es farà fins el 26 de juliol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any