S’ha mort l’escriptor uruguaià Eduardo Galeano

  • Autor d'un centenar de títols, entre els quals el més destacat, 'Las venas abiertas de América Latina'

VilaWeb
Redacció
13.04.2015 - 14:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor uruguaià Eduardo Galeano s’ha mort a 74 anys a la seva ciutat natal, Montevideo, d’un càncer de pulmó. Escriptor i periodista de referència, és conegut sobretot per la seva obra ‘Las venas abiertas de América Latina’, on retrata l’explotació de Llatinoamèrica des del segle XV i que ha esdevingut un clàssic de la literatura política. Un llibre que el 2009 Hugo Chávez va lliurar al president nord-americà Barack Obama durant la cinquena Cimera de les Amèriques.

Galeano també va deixar escrita la història d’Amèrica, ho va fer en els tres volums de ‘Memoria del fuego’, un altre dels seus títols més destacats. L’escriptor deixa un centenar més de títols on combinava el periodisme, l’anàlisi i la ficció, entre els quals ‘El fútbol a sol y sombra’, ‘Días y noches de amor y de guerra’, o els últims, ‘Espejos’ i ‘Los hijos de los días’.

Durant el cop d’estat del 1973, Galeano va ser empresonat i el van fer fora del país. Va anar a viure al’Argentina, on va fundar la revista cultural ‘Crisisi’. Tres anys més tard, amb la presa de poder del dictador Rafael Videl, Galeano va haver de tornar a fugir del país, i es va instal·lar a Barcelona, on va escriure ‘Memoria del fuego’. Va tornar a Montevideo el 1985. 

Entre altres guardons, ha estat distingit amb el Premi del Ministerio de Cultura de l’Uruguai, l’American Book Award el 1989 i el Premi Internacional de Periodisme Manuel Vázquez Montalbán el 2010: 

Vídeos: El deliri segons Eduardo Galeano

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any