Mas, a la cimera euromediterrània: ‘L’horitzó de Catalunya és sempre mediterrani i europeu’

  • En una intervenció davant dels ministres d'Afers Estrangers europeus

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.04.2015 - 12:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que els horitzons de futur que s’imagina Catalunya ‘són sempre mediterranis i europeus’, com ho són també les seves arrels. Durant la inauguració de la cimera euromediterrània sobre seguretat que està tenint lloc al Palau de Pedralbes, ha reivindicat que ‘Catalunya i Barcelona van néixer mediterranis i han crescut mediterranis i europeus’, amb un ‘cordó umbilical amb Europa i amb l’imperi carolingi que no s’ha trencat mai’. ‘Tenim vocació de capitalitat, mediterrània i europea’, ha dit. Mas ha defensat davant Mariano Rajoy el ‘paper clau’ que Catalunya juga i pot jugar en la regió euromediterrània.

Podeu veure un fragment de la intervenció aquí:

‘En pocs territoris trobaran vostès una fusió tan intensa del sentiment mediterrani i europeu i del compromís mediterrani i europeu’, ha dit Mas als assistents. El president de la Generalitat, que ha intervingut en català, en anglès, en francès i en castellà, ha remarcat que el ‘cordó umbilical’ que ha unit des de fa segles Catalunya amb Europea ‘no s’ha trencat mai i segueix alimentant la identitat, realitat i projecte’ dels catalans. En aquest sentit, ha citat Winston Churchill per defensar que com més lluny un poble pugui mirar enrere, més lluny podrà mirar cap endavant. ‘Els catalans podem mirar molt lluny cap enrere, i per això també podem mirar lluny cap a nous horitzons, horitzons que sempre imaginem mediterranis i europeus’, ha remarcat.

S’ha dirigit directament al president del govern espanyol per dir-li que Catalunya ‘pot jugar un paper clau en la regió euromediterrània’, per la seva experiència marcada per una ‘important presència empresarial, intercanvis humans significatius i una llarga tradició de cooperació política’. Li ha recordat que els catalans estan presents en les principals xarxes euromediterrànies en l’àmbit empresarial, acadèmic i cultural, i ha expressar ‘l’interès de la societat catalana i de les seves institucions per les relacions amb els veïns del sud i del nord de la Mediterrània’.

Mas ha afegit que ha estat gràcies al caràcter sempre ‘cosmopolita, integrador, obert i dinàmic que Catalunya ha estat un pol econòmic, cultural i de creativitat del sud d’Europa’.

També ha agraït el compromís de la UE i del Mediterrani amb Barcelona, seu del secretariat de la Unió per la Mediterrània, i ha opinat que la trobada d’aquest dilluns és una ‘oportunitat clara per reforçar la cooperació euromediterrània i revisar la política de veïnatge’.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha rebut i saludat els ministres d’Afers Estrangers europeus i de la ribera mediterrània (Algèria, el Marroc, Tunísia, Israel, Palestina, el Líban, Jordània i Egipte) que es reuneixen en una cimera a Barcelona, centrats en la lluita contra el gihadisme. La trobada, amb uns quaranta països presents, és organitzada per la UE i per l’estat espanyol i Letònia, aquest últim com a país president de torn de la UE.

L’acte inaugural compta també amb la participació  de la vice-presidenta de la Comissió Europea i alta representant de la UE per a Afers Estrangers i Política de Seguretat, Federica Mogherini; del president del govern espanyol, Mariano Rajoy; del comissari europeu de Veïnatge i Negociacions d’Ampliació, Johannes Hahn; del ministre d’Afers Estrangers de Letònia, Edgars Rinkçviès; i del ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo.

Fonts del govern han confirmat que Mas hi intervindrà a la introducció i a la salutació dels convidats a la reunió a Pedralbes. Aquesta vegada no hi ha hagut cap conflicte protocol·lari, després dels entrebancs de protocol del govern espanyol en un acte en què havien de participar Mas i Soraya Saénz de Santamaría a Foment del Treball.

La trobada ha de servir per a debatre sobre el gihadisme. Mas considera que és un desafiament molt gran i confia en la col·laboració entre les forces policíaques per a posar fi a les potencials intencions del gihadisme a Catalunya. ‘En el dia a dia s’entenen millor que no fan suposar algunes declaracions d’alguns ministres’, diu Mas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any