Serge Latouche parla a Vic del decreixement com a solució a la crisi

  • Aquest divendres a les 8 del vespre a l'antiga Caixa Manlleu

VilaWeb
Redacció
07.04.2015 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Fòrum de Debats, que celebra el seu 25è aniversari, reinicia les seves activitats aquest proper divendres, 10 d’abril, amb una conferència que porta per títol “El Decreixement com a solució a la crisi” que anirà a càrrec de Serge Latouche, economista, filòsof i catedràtic emèrit de la Universitat París-Sud (Orsay) i que també comptarà amb la partcipació de Jean-Louis Prat, filòsof. La conferència tindrà lloc a la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rambla Hospital, 11, de Vic, i començarà a les 8 del vespre. Com sempre, anirà seguida de col·loqui.

La presentació dels ponents anirà a càrrec de Santiago Vilanova, periodista i president de l’associació “Una Sola Terra”, la traducció de Serge Latouche del francès al català anirà a càrrec de Pep Palau i la presentació de l’acte la realitzarà Joan Brugués, President del Fòrum de Debats.

El mot “crisi” està a l’ordre del dia però caldria saber exactament què designem amb aquest nom. Una crisi dels deutes sobirans?. De l’euro?. D’Europa?… Vàrem viure una crisi cultural i ètica després del Maig del 68, una crisi ecològica a partir del 1972, una crisi social després de la contra-revolució neo-liberal dels anys 80 i 90, una crisi financera el 2007, una crisi econòmica a partir del 2008. Finalment, totes aquestes crisis s’ajunten i constitueixen, actualment, una crisi de civilització. La sortida proposada pels teòrics del Decreixement a tot aquest cúmul de crisis és radicalment oposada a la que es proposa des del poder als països occidentals que consisteix a condemnar els ciutadans a l’infern de l’austeritat, la destrucció dels serveis públics i la privatització del que encara resta per vendre. Els decreixentistes, en front d’aquestes polítiques, i abans que caiguem en una espiral depressiva, pensen que cal intentar construir una societat d’abundància frugal que passa per cercar la plena ocupació, la relocalització sistemàtica de les activitats útils, una reconversió progressiva d’activitats parasitàries com la publcitat o bé perjudicials com les nuclears i la indústria armamentística i una reducció programada i significativa del temps de treball.

Després d’una introducció general d’aquests conceptes, s’analitzarà com es podrien aplicar al cas de Catalunya.

Serge Latouche és un dels principals ideòlegs europeus i mundials del decreixement i gaudeix d’un ampli reconeixement internacional. És economista, filòsof, catedràtic emèrit d’Economia a la Universitat París-Sud (Orsay) i, ell mateix, es defineix com a objector del creixement tal com s’entén habitualment. És autor d’obres com “Décoloniser l’imaginaire” (2003), “Le Pari de la décroissance” (2006), “Petit traité de la décroissance sereine” (2007), “Sortir de la société de consomation” (2010) o “Renverser nos manières de penser” (2013) entre molts altres. En català podem trobar els seus llibres “El decreixement per salvar la Terra” (2008) o “En defensa del decreixement” (2011). De les traduïdes al castellà podem destacar les seves obres “Sobrevivir al desarrollo” (2007) o bé “La apuesta por el decrecimiento” (2008). Coneix bé la problemàtica catalana perquè va participar en el IX Simposi Internacional Una Sola Terra, a Barcelona el 2006 i a la Trobada pel Decreixement als Països Catalans que se celebrà a Sant Miquel de Cuixà el 2008.

En la conferència de divendres també hi participarà el filòsof Jean-Louis Prat, originari de la Catalunya-Nord, estudiós de l’obra de Cornelius Castoriadis, precursor del pensament decreixentista, autor de l’obra “Introduction à Cornelius Castoriadis (1922-1997) i membre del MAUSS (Mouvement Anti-Utilitariste dans les Sciences Sociales).

Cal dir que, durant el 2015, és l’únic acte que té previst de realitzar Serge Latouche a Catalunya i a l’Estat espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any