Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  02.04.2015  06:00

Autor/s: ACN - Redacció

La fita del 27-S: el vot dels catalans a l'estranger

Govern i entitats s'activen per informar els catalans de l'estranger i perquè puguin votar el 27-S

Men?ame
 

Si les eleccions del 27 de setembre vinent seran plebiscitàries, allò que s'hi dirimirà, la independència de Catalunya, és prou transcendent perquè tots els catalans puguin votar sense cap entrebanc. Però a les eleccions al parlament del 2012 els residents a l'estranger van tenir dificultats enormes per a poder fer els tràmits i votar a temps. Aquesta vegada, tant la secretaria d'Afers Estrangers de la Generalitat com l'ANC i més entitats sobiranistes s'han activat perquè el 27-S els 200.000 catalans que viuen a l'estranger puguin exercir el dret de vot.

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC) i la xarxa Catalans al Món han posat en funcionament la web www.votexterior.cat, per informar sobre com votar en les pròximes convocatòries electorals a Catalunya, amb una atenció especial al 27-S. Fan una crida, en primer lloc, perquè tothom s'inscrigui en algun dels dos registres que donen dret de vot, en cas que no ho hagi fet.

Informació del govern

Així mateix, el govern vol informar amb la màxima antelació possible els catalans que viuen a l'exterior perquè siguin previsors i enllesteixin els tràmits administratius necessaris per a votar.

Aquesta informació es propagarà per mitjà de la pàgina web de la Secretaria d'Afers Exteriors, de les xarxes socials del govern i de les delegacions de la Generalitat, on alguns ciutadans ja han anat a demanar informació aquestes darreres setmanes. També s'enviarà als inscrits al Registre de Catalans i Catalanes Residents a l'Exterior, creat el maig de l'any passat, a les comunitats catalanes de l'exterior i a més xarxes de catalans al món.

El secretari d'Afers Estrangers, Roger Albinyana, recorda que a les darreres eleccions al parlament, el 2012, van votar només 9.538 catalans, un 6,7% dels qui hi tenien dret, un percentatge molt baix (la participació general fou del 67,76%). Això fa palès, diu Albinyana, que 'cal activar mesures d'informació per tal de garantir que tothom pugui votar'.

Els passos per a votar

Actualment els catalans que resideixen a l'exterior tenen tres opcions si volen votar a les eleccions al parlament, segons la situació administrativa de cadascú. Els qui resideixen de manera permanent en un altre país i s'han donat d'alta als consolats espanyols que tenen de referència integren el cens electoral de residents absents (CERA). Els qui resideixen temporalment en un altre país i també s'han donat d'alta al consolat que els correspon, però mantenen l'empadronament en un municipi de Catalunya integren el cens d'electors residents temporalment absents (ERTA). Finalment, hi ha els catalans que viuen en un altre país, però encara no s'han donat d'alta en cap consolat, de manera que a efectes administratius i polítics són considerats com a ciutadans residents a Catalunya. Aquests darrers poden donar-se d'alta a qualsevol consolat per regularitzar la seva situació, bé com a residents permanents a l'estranger, bé com a temporals. Tanmateix, donar-se d'alta en un consolat espanyol com a resident permanent en un tercer país no és pas un tràmit automàtic i requereix un cert temps, de manera que no és recomanable que ho sol·licitin quan falti poc per a les eleccions.

També cal tenir en compte que el cens de residents permanents (CERA) es tanca el primer dia del segon mes anterior a la convocatòria formal de les eleccions. Per exemple, si les eleccions es convoquen durant el mes d'agost el CERA es tancarà el primer de juny. Així doncs, els qui s'hi vulguin inscriure haurien de fer les gestions com més aviat millor.

Aquesta acció informativa del govern no serà pas aïllada, sinó que s'anirà actualitzant i reenviant a mesura que hi hagi novetats en el calendari electoral català.

Men?ame