L’ANC i Òmnium estan convençudes que UDC, la CUP i ICV-EUiA se sumaran al full de ruta

  • Forcadell i Casals creuen que el text acordat deixa clar que el debat de la llista unitària ha quedat superat

VilaWeb
ACN
31.03.2015 - 11:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les presidentes de l’ANC i Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals, estan ‘convençudes’ que tant UDC com la CUP, ICV, EUiA i Moviment d’Esquerres acabaran subscrivint el full de ruta que ahir van acordar CDC, ERC i les entitats sobiranistes. ‘El text és volgudament obert i imprecís perquè s’hi puguin sumar més partits’, ha aclarit Forcadell, que ha explicat que el text conté ‘picades d’ullet’ a totes les formacions. Entre d’altres, la votació d’una possible constitució catalana ‘per als qui posaven com a condició el referèndum’. En una entrevista a TV3, també han donat per ‘superat’ el debat de la llista unitària perquè el full de ruta, han dit, ‘deixa clar’ que hi haurà diverses candidatures.

Més informació: La independència en divuit mesos després del 27-S

Forcadell i Casals han explicat que el text acordat és obert a ‘modificacions de detall i ampliacions’ per tal que el màxim nombre possible de formacions s’hi puguin sentir reflectides i s’hi acabin sumant. De fet, confien que s’afegiran al text tant les formacions que a hores d’ara s’hi han desmarcat -EUiA i MES- com aquelles que encara no s’hi han pronunciat, com Unió, la CUP i Iniciativa.

Sense amagar la seva ‘sorpresa’ per la ‘contundència’ de les paraules del coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet –que en declaracions a l’ACN va assegurar que el full de ruta acordat obeeix a interessos partidistes–, Forcadell s’ha mostrat ‘convençuda’ que EUiA subscriurà el document després del 24-M. ‘Ens van dir que necessiten un procés de reflexió interna fins passades les eleccions municipals’, ha detallat.

Per la seva part, la dirigent d’Òmnium ha tret importància al to de Nuet: ‘la contundència dels polítics forma part del joc polític […] Té lògica: donar satisfacció a una part del seu electorat. Si és perquè sumem més gent, benvingut sigui’.

Igualment, han donat per fet que MES-Moviment d’Esquerres també signarà l’acord després del Consell Polític que han de celebrar el pròxim 17 d’abril.

Pel que fa a UDC i ICV, les presidentes de l’ANC i Òmnium Cultural han reconegut que el text hi incorpora clares ‘picades d’ull’ com ara la votació d’una eventual constitució catalana. ‘Per als qui posaven el referèndum com a condició pot servir’, ha declarat Forcadell.

També creuen que la CUP és ‘imprescindible’, ja que ‘mantenir dins l’oferta sobiranista l’opció de radicalitat democràtica i social de la CUP és un actiu molt important’, en paraules de Casals.

Malgrat que el document segellat aquest dilluns per Convergència, Esquerra i les tres entitats de la societat civil és ‘prou imprecís i inconcret perquè tothom s’hi pugui sumar’, Forcadell ha volgut destacar que inclou passos ‘concrets’ i ‘molt marcats’, amb ‘tempos definits’.

Llista unitària

Amb la presentació d’aquest acord, que ‘garanteix’ diverses candidatures, les presidentes de l’ANC i Òmnium creuen que ja es pot donar per ‘superat’ el debat de la llista unitària. Casals ha apuntat que ‘si en el futur els partits decideixen una altra cosa’ ja ‘es plantejaran’ com abordar la qüestió. ‘De moment la cosa va molt bé i la prova és aquest acord’, ha sentenciat Forcadell.

Totes dues dirigents han celebrat que el full de ruta independentista deixa clar que en votar un determinat partit s’estarà votant ‘sí’ o ‘no’ a la independència. Per això, han apostat perquè les diferents opcions secessionistes incorporin un mateix punt a les seves llistes en què això quedi especificat. ‘Cal una majoria molt clara i rotunda, no volem tenir un èxit ajustat’, ha assenyalat Casals.

Forcadell també ha explicat que com que no va poder-se celebrar el 9-N tal com havien previst, ara hauran de ‘jugar a les regles del joc del partit’ definides per les lleis de l’Estat espanyol, ‘que volen majoria d’escons’, ha afegit.

Eleccions espanyoles

Sobre el paper dels partits independentistes a les pròximes eleccions a les corts espanyoles, Casals ha dit que és ‘capaç de deixar-se convèncer’ sobre la possibilitat de no presentar-s’hi, tot i que ha llançat la següent advertència: ‘encara anem a fer coses a Madrid’.

Per la seva part, la presidenta de l’ANC ha dit que arribat el moment caldrà estudiar el context i veure si és preferible no presentar-s’hi o bé fer un bloc comú al congrés espanyol.

Relleu al capdavant de l’ANC

Durant l’entrevista al programa ‘Els Matins de TV3’, Forcadell també ha estat preguntada pel relleu al capdavant de l’ANC, i ha assegurat que hi ha ‘diverses opcions’. Sense especificar noms, ha reiterat que el millor serà que el nou president de l’entitat sigui una figura ‘de consens’.

CDC i ERC també criden a sumar-se al pacte

El coordinador general convergent, Josep Rull, ha dit a Rac 1 que en els pròxims dos mesos volen incorporar més signatures i ha assegurat que ‘si cal fer alguna modificació, es farà’. Rull creu que l’acord serveix per dir a Madrid ‘que el procés no està aturat’, però alhora ha avisat que hi haurà ‘moltíssimes dificultats’. Per començar aquest camí, ha dit, caldrà una majoria absoluta de diputats el 27-S. Marta Rovira, secretària general d’ERC, també ha apostat per afegir més partits a l’acord perquè sigui més explosiu’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any