CDC i ERC preveuen la independència en divuit mesos després del 27-S

  • Signen un preacord de full de ruta juntament amb ANC, AMI i Òmnium · Mantenen converses amb la CUP · EUiA se'n desmarca

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pre-acord de full de ruta unitari del procés sobiranista a què es va arribar fa uns quants dies es va formalitzar ahir. Representants de CDC-Reagrupament, ERC, ANC, AMI i Òmnium Cultural van signar un document que preveu de culminar el procés en un període màxim de divuit mesos. Aquest pre-acord es convertirà en acord quan Mas convoqui les eleccions del 27 de setembre i els partits polítics que hi concorrin l’incorporin en el seu programa electoral.

Els signants del document han establert converses amb la CUP per a construir un espai comú referent al procés constituent. D’una altra banda, el Moviment d’Esquerres (MES) acabarà de fixar la seva posició en el consell polític del 17 d’abril. 

Segons l’acord, en cas d’obtenir una majoria independentista a les eleccions del 27 de setembre, que són qualificades de plebiscitàries, els signants es comprometen a culminar el procés fins a la proclamació de la independència en un termini màxim d’un any i mig des del 27-S.

Desvinculació d’EUiA

La incorporació del Moviment d’Esquerres es pot donar gairebé per feta, i la negociació amb la CUP és oberta. En canvi, EUiA no s’hi afegirà pas. El coordinador general de la formació, Joan Josep Nuet, ha dit que el nou full de ruta era una ‘ganivetada per l’esquena’ a la Taula de Partits per l’Estat Propi. ‘No participarem en un full de ruta dissenyat pels interessos electorals de CiU i ERC. Avui es pot dir que el procés ha mort. L’han matat CDC i ERC’, ha dit. Ha dit que estava especialment decebut amb ERC. ‘No vaig tenir mai cap dubte que CiU era en el procés per la seva por electoral, però tenia dubtes amb ERC’, ha explicat. Per a Nuet, la signatura d’aquest document ‘és un error històric’.

Reproduïm el document íntegre a continuació:

«FULL DE RUTA UNITARI DEL PROCÉS SOBIRANISTA CATALÀ

Aquest full de ruta pretén aplegar les organitzacions sobiranistes que comparteixen l’objectiu que Catalunya iniciï un procés de transició democràtica perquè esdevingui un estat independent si així ho vol la majoria de la ciutadania.

A.  ELECCIONS PLEBISCITARIES

Les eleccions del 27 de setembre, que tindran caràcter plebiscitari, serviran de mecanisme legal per a conèixer la voluntat del poble català sobre el seu futur polític substituint el referèndum que es va impedir realitzar. D’aquesta manera el resultat serà de lectura fàcil i inequívoca per a tothom, dins i fora de Catalunya, i en permetrà l’exercici del mandat corresponent.

Els programes de les candidatures sobiranistes han de deixar clar, com a punt primer i destacat, que votar-les suposa un pronunciament favorable a la independència de Catalunya.

L’eix nacional i social són indestriables; per tant, cal fer una aposta decidida per a la recuperació de l’estat social, especialment en educació, sanitat i pensions, com a drets socials i serveis públics essencials.

És imprescindible expressar una voluntat inequívoca de regeneració democràtica, transparència, retiment de comptes, participació ciutadana i lluita contra la corrupció.

 

B.  DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS

Elaboració d’un projecte de text constitucional en el termini aproximat de 10 mesos, mitjançant un mecanisme participatiu que permeti aplegar més voluntats al projecte a través d’un procés constituent obert en què hi tinguin participació directa els ciutadans (Convenció Constitucional Catalana) i supeditat a un referèndum posterior.

Creació i posada en funcionament de les estructures necessàries del nou estat: hisenda pròpia, seguretat social, transitorietat legal, acció exterior, transició d’infrastructures estratègiques, serveis socials i de salut, proveïment energètic, seguretat…

Exercici dels actes de sobirania necessaris per a construir el nou país.

Recollint el mandat de les eleccions, declaració sobiranista inicial, com a anunci i inici del procés cap a la proclamació del nou Estat, o República catalana, segons els terminis i condicions explicitats en aquest full de ruta. El procés de transició democràtica no quedaria en cap cas supeditat a la vigència jurídica o a eventuals impugnacions d’aquesta declaració.

El procés de transició nacional cap a la proclamació d’un nou estat o República catalana, que s’iniciarà amb les eleccions del 27 de setembre, culminarà en un període màxim de 18 mesos.

 

C.  RELACIONS INSTITUCIONALS

Inici de negociacions amb l’Estat espanyol de les noves condicions: repartiment d’actius i passius, relacions entre els nous estats.

Obertura de negociacions amb les instàncies internacionals per al reconeixement i admissió del nou estat.

Mantenir una actitud expectant respecte de l’alternativa d’un referèndum vinculant per part de l’Estat espanyol sobre la independència de Catalunya.

 

D.  CULMINACIÓ DEL PROCÉS

Al final d’aquest procés se celebrarà un referèndum vinculant sobre el text constitucional que culminarà l’exercici del mandat democràtic a favor de la constitució del nou Estat català. El resultat positiu d’aquest referèndum permetrà la proclamació de la independència.

Elecció del nou Parlament ja en el nou marc constitucional.

A partir d’aquest moment, negociar les noves formes de relació amb l’Estat espanyol i la Unió Europea.

 

Barcelona, 30 de març de 2015

 

Convergència Democràtica de Catalunya – Reagrupament Independentista

Josep Rull i Andreu – Rut Carandell i Rieradevall   

 

Esquerra Republicana de Catalunya

Marta Rovira i Vergés   

 

Assemblea Nacional Catalana

Carme Forcadell i Lluís     

 

Associació de Municipis per la Independència

Josep Maria Roigé i Rafel – Josep Andreu i Domingo         

 

Òmnium Cultural

Muriel Casals i Couturier»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any