Troben una de les caixes negres de l’avió de Germanwings

  • L'avió s'ha estavellat als Alps per causes que encara es desconeixen · Hi havia 144 passatgers i sis tripulants · No hi ha supervivents

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.03.2015 - 18:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els equips especials han trobat una de les caixes negres de l’avió accidentat aquest matí als Alps. Segons que ha anunciat el ministre francès de l’Interior, Bernard Cazeneuve, ‘la caixa s’analitzarà immediatament per permetre que la investigació judicial pugui avançar ràpidament’. Les autoritats franceses han ‘assegurat la zona de l’accident, perquè la investigació es pugui desenvolupar en les millors condicions’ i es preparen per ‘acollir les famílies’ de les víctimes.

Un portaveu del Ministeri d’Interior de França ha confirmat que l’avió A-320 de Germanwings ha quedat ‘polvoritzat’ després de xocar contra una zona escarpada dels Alps francesos. A més de recuperar una de les caixes negres, els equips d’emergències avui només han pogut senyalitzar una zona del sinistre ‘molt àmplia’ i ‘plena de restes’. Demà començaran la ‘difícil’ tasca de recuperació dels cadàvers. Protecció Civil ha activat un equip d’assistència psicològica per als familiars que s’acostin al pavelló polivalent de Seyne-des-Alpes, on previsiblement s’instal·larà la capella ardent. 

[Gràfic: Com ha estat el trajecte del vol de Germanwings estavellat?]

Els Mossos d’Esquadra han pres mostres d’ADN de vint-i-set famílies de passatgers de l’avió estavellat als Alps francesos aquest dimarts al matí, així com la identitat completa i la descripció física d’aquestes persones, segons informa l’ACN.

El vol 4U9525 de la companyia alemanya Germanwings feia el trajecte Barcelona-Düsseldorf. Era un Airbus 320 que havia de sortir de l’aeroport del Prat a les 9.35, tot i que no s’ha enlairat fins a les 10.01. I quaranta minuts després s’ha estavellat. Cap a les 11.00 l’avió ha desaparegut del radar, i segons les últimes informacions, no ha arribat a enviar cap missatge d’emergència. L’indret on s’ha estavellat és en una zona muntanyenca a prop de Barceloneta de Provença, a Occitània. 

L’avió tenia una capacitat per a 174 passatgers i hi viatjaven 144 passatgers i 6 tripulants. Els passatgers havien fet l’embarcament a la porta 34 de la terminal 2 de l’aeroport del Prat, i és en aquesta terminal on s’atenen ara els familiars.

Vegeu les primeres imatges en vídeo del lloc on s’ha estavellat l’avió, difoses per la BBC:

Activitat dels governs

Tant el govern català com el govern espanyol han decretat tres dies de dol oficial. El govern espanyol assumeix que les tasques de recuperació dels cossos dels 150 passatgers de l’avió de Germanwings seran lentes i complicades, tan per l’orografia com per la meteorologia. La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha informat que la Policia espanyola i la Guàrdia Civil enviarà un equip de forenses per ajudar en les tasques d’identificació.

Aquest dimecres es trobaran a Seyne-les-Alpes el president espanyol, Mariano Rajoy, el president de la Generalitat, Artur Mas -amb qui viatjarà- el president francès, François Hollande, i la canceller Angela Merkel. La vice-presidenta del govern català, Joana Ortega, s’ha desplaçat cap a la zona de l’accident. 

La vice-presidenta espanyola, Sáez de Santamaría, ha anunciat que el seu govern havia creat un gabinet de crisi. També ho ha fet el govern francès. 

El govern català ha posat a disposició dels familiars el telèfon 012, i el 902400012 per si es truca de fora de Catalunya. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i el de Territori, Santi Vila, són a l’aeroport del Prat.

El president Artur Mas ha suspès l’agenda oficial i ha anunciat que el govern català organitzaria tot el transport col·lectiu necessari per a les famílies que volguessin anar a Occitània. El president espanyol, Mariano Rajoy, també l’ha suspesa. H comparegut des de Vitòria i ha anunciat que tornava cap a Madrid. 

Encara no se’n saben les causes

Encara no s’han aclarit les causes de l’accident. Tot i que el govern francès ha dit que no descartava cap hipòtesi, tampoc la terrorista, la Casa Blanca sí que l’ha descartada. La portaveu del govern nord-americà, Bernardette Meehan, ha dit: ‘En aquest moment res no permet dir que hi hagi cap lligam amb el terrorisme.’ 

German Wings és una companyia filial de Lufthansa. L’avió que s’ha estavellat era operatiu des del 1991 i havia passat totes les revisions necessàries. Vegeu-ne ací la fitxa

Heus ací una foto de l’indret on s’ha estavellat l’avió, feta des d’un helicòpter i publicada per France 2:

Segons aquest gràfic de Flight Radar 24, el vol ha perdut altitud tot d’una a dos quarts d’onze (UTC+1) i s’ha estavellat al cap de pocs minuts:

Heus ací la ruta que feia l’avió accidentat:

I aquestes són les últimes posicions de l’avió fins que s’ha estavellat:

Emissió en directe de France 24:

 

 

 

Informació relacionada:

S’estavella als Alps un avió que feia el trajecte Barcelona-Düsseldorf

A Germanwings plane carrying 144 passengers from Barcelona has crashed in France

Nombroses víctimes catalanes en l’accident de l’avió de Germanwings

Com ha estat el trajecte del vol de Germanwings estavellat?

On poden rebre informació els familiars dels passatgers de l’avió accidentat

Troben una de les caixes negres de l’avió de Germanwings

 

 

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any