El camí de la CUP cap a la independència, pas a pas

  • La formació anticapitalista proposa la Declaració Unilateral d'Independència l'endemà de les eleccions del 27-S

VilaWeb
Redacció
21.03.2015 - 15:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha presentat el seu full de ruta (PDF) cap a la independència, on planteja els passos que cal seguir des d’ara fins les eleccions del 27 de setembre i defineix com s’hauria de crear el nou estat si les formacions independentismes sumen la majoria del parlament català. La formació proposa que el primer pas sigui la Declaració Unilateral d’Independència, l’endemà mateix del 27-S. Vegem, pas a pas, quina és la proposta de la CUP.

Majories parlamentàries per a impulsar la independència: com és lògic, la CUP es proposa d’aconseguir majories al parlament per a executar el seu full de ruta, que inclou la DUI, la desconnexió, el procés constituent i la posada en marxa d’un programa d’emergència social, entre més.

Proclamació de la independència: la primera acció del parlament, l’endemà de les eleccions, seria la proclamació d’una Declaració Unilateral d’Independència.

Mesures d’emergència social: també l’endemà de les eleccions, la CUP proposa d’impulsar un programa d’emergència social que prioritzi l’aturada dels desnonaments, dels acomiadaments i de les retallades i les privatitzacions per sobre del pagament del deute; així com la gestió pública de tot l’ensenyament, la sanitat, justícia, obra pública i que instauri la Renda Garantida Ciutadana. En aquest sentit, la CUP inclou l’impuls de consultes populars sobre qüestions claus en la propera legislatura com la priorització de la cobertura de necessitats socials per sobre del pagament del deute, o per revertir les privatitzacions.

Desconnexió amb l’estat espanyol i la Unió Europea: ‘Impulsar un procés de desconnexió nacional
i popular amb l’estat espanyol i la Unió Europea sobre la base de la suspensió de l’aplicació de tota la legislació estatal i de la Unió Europea lesiva per les classes populars’. En aquest sentit, la CUP concreta que s’hauria de crear la hisenda pública catalana i ‘constituir una caixa de resistència alimentada amb les aportacions de tots els agents polítics, econòmics, socials i particulars que ho desitgin’.

Desenvolupar i omplir de contingut la sobirania: ‘Per garantir el treball conscient cap a la independència el nostre programa, el programa popular, ha de desenvolupar tots els àmbits de sobirania tant individual com col·lectiva i alhora garantir el control popular dels mateixos. Així, en moments de destrucció d’ocupació cal plantejar una alternativa de sobirania productiva per capgirar l’economia especulativa actual treballant per un nou model de relacions socials i econòmiques que permetin superar les formes d’organització capitalistes

Acció internacional: ‘Adoptar accions per assolir el reconeixement internacional. Això implica obrir aquest objectiu més enllà dels països de l’àmbit d’aliances de la UE i l’OTAN. A part del reconeixement del procés d’autodeterminació, l’acció internacional ha de perseguir també poder assolir el finançament necessari per garantir “el funcionament del país” entre les eleccions plebiscitàries-constituents i la proclamació de la independència.’

Negociació amb l’estat espanyol: ‘Superats tots aquests passos, s’obrirà un procés de negociació de la secessió amb l’estat espanyol per acordar qüestions relatives, per exemple a funcionaris de l’administració espanyola; repartiment dels recursos de la Seguretat Social: repartiment del patrimoni d’acord amb allò aportat per la classe treballadora catalana; delimitació de fronteres; el respecte a la unitat de la llengua (denominació, educació, espai comunicatiu) o el dret a decidir dels Països Catalans. Si no hi ha acord i l’estat espanyol no reconeix la República catalana, els mecanismes d’unilateralitat seguiran funcionant per forçar l’estat a negociar.’

Una assemblea per a la redacció de la constitució

El document aprovat per la CUP també inclou com s’ha de dur a terme el procés constituent. A partir del poder local, la formació proposa que es creï una assemblea constituent que s’encarregui de redactar la constitució de la república catalana. Càrrecs electes locals i representants de base escolliran els representants de l’assemblea constituent, que seran els responsables dels debats constituents. La redacció de la nova constitució també contempla la participació popular.

Informació relacionada:

La CUP aprova el full de ruta amb una DUI i un programa d’emergència social

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any