El director del MACBA es fa enrere i s’obrirà demà l’exposició censurada

  • El director, Bartomeu Marí, admet que la pressió del sector l'ha fet rectificar · L'escultura polèmica es mantindrà a la mostra

VilaWeb
Redacció
20.03.2015 - 20:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La direcció del MACBA ha decidit fer marxa enrere en la polèmica sobre l’exposició ‘La bèstia i el sobirà’ i l’obrirà al públic aquest dissabte. Bartomeu Marí ha posat el seu càrrec a disposició del consorci. En un comunicat, Marí ha explicat que ‘davant la pràctica unanimitat’ de col·lectius a l’entorn de l’art ‘exigint l’obertura de l’exposició’, ha decidit que ‘aquesta sigui accessible al públic’. 

També ha afegit que si inicialment va pensar que no incloure l’obra de la polèmica o no obrir la mostra ‘protegiria el MACBA com a institució cultural dedicada al servei públic’, les conseqüències d’això han estat ‘les contràries a les desitjades’.

Heus ací la carta íntegra que ha enviat Marí:

‘Davant la pràctica unanimitat de veus d’associacions professionals i sectorials, entitats i individus exigint l’obertura de l’exposició ‘La bèstia i el sobirà’, he decidit que aquesta sigui accessible al públic a partir de demà, dissabte, 21 de març.

Si inicialment vaig pensar que la no inclusió de l’obra d’Ines Doujak o la no obertura de la mostra protegiria el MACBA com a institució cultural dedicada al servei públic, les conseqüències d’això han estat les contràries a les desitjades. La publicitat donada a l’obra i les opinions emeses per molts i diferents sectors de la societat, des del món de l’art i la cultura fins a la política i els mitjans de comunicació, així com els professionals internacionals de l’art, m’han fet reconsiderar la decisió inicial de no inaugurar-la.

Mai no he cregut que el meu gest fos de censura: ho vaig percebre com un desacord amb la presència d’una obra en concret i els efectes de les seves possibles lectures.

Reitero les meves sinceres disculpes i poso el meu càrrec a disposició del Consorci del MACBA.

Bartomeu Marí, director’

Ciurana convoca una reunió dimarts per abordar la crisi

El regidor de cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, que ostenta la presidència de la comissió delegada del MACBA, ha convocat pel proper dilluns a la tarda una reunió d’aquest òrgan del museu, integrada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Cultura i la Fundació Museu d’Art Contemporani de Barcelona, juntament amb el director del museu, Bartomeu Marí, i el gerent, Joan Abellà. La reunió abordarà la crisi que viu el MACBA des de dimecres passat, quan el director va cancel·lar l’exposició ‘La bèstia i el sobirà’ perquè s’hi incloïa una obra amb la figura del rei Joan Carles i l’activista Domitilia practicant sexe juntament amb un pastor alemany.

 

Informació relacionada:

Els treballadors del MACBA, indignats (Núvol)

Qui té por del MACBA? (Article de Bernat Puigtobella)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any