Màxima expectació per la primera gran marea del segle

  • El nivell del mar pot augmentar fins a catorze metres i mig a les costes de la Bretanya i Normandia avui i demà

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.03.2015 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de l’eclipsi de sol que s’ha pogut veure amb tota plenitud a l’Atlàntic nord, ara l’expectació mediàtica es trasllada sobretot a les costes de la Bretanya i Normandia, on s’espera una marea de dimensions colossals. A la zona de l’abadia del mont Saint-Michel es preveu que dissabte i diumenge la diferència entre la marea alta i la baixa arribi a catorze metres i mig, l’equivalent d’un edifici de quatre plantes, entre les 7.45 i les 20.00.

L’última gran marea d’aquestes característiques es va produir el 10 de març de 1997 i per a observar-ne una altra caldrà esperar fins el març del 2033: és a dir, cada divuit anys i onze dies. Per això hi ha tanta expectació de visitants i mitjans aquest cap de setmana a la zona del mont Saint-Michel (mapa).

A més, la d’enguany es preveu especialment espectacular, de 119 punts en una escala que va de 20 a 120. Això s’explica perquè aquest 2015 coincideixen en el temps quatre factors meteorològics, oceanogràfics i astronòmics clau per a la formació de supermarees: la lluna nova, l’equinocci (que la nit i el dia tinguin exactament la mateixa durada) i els perigeu lunar (màxima proximitat de la Lluna amb la Terra) i solar (màxima proximitat del Sol amb la Terra, que es va escaure fa relativament poc, el 4 de gener).

La gran magnitud de les marees d’aquest cap de setmana a la zona de la Bretanya i Normandia, amb un augment del nivell del mar de tres metres i mig l’hora, juntament amb l’esperada concurrència de molts espectadors, ha empès les autoritats a extremar les mesures de seguretat. La Marina francesa, per exemple, ha publicat un vídeo per a alertar del perill d’aquestes mareees:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any