Josep-Lluís Carod-Rovira: ‘Som la comunitat nacional més gran del món pendent de resoldre la consecució d’un estat’

VilaWeb
Redacció
24.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Josep-Lluís Carod-Rovira ha estat vice-president i conseller en cap de la Generalitat de Catalunya. També ha estat diputat al parlament per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), partit que va presidir entre el 2004 i el 2008 i on va deixar una petja important. Carod-Rovira ha escrit diversos llibres, entre els quals ‘2014, que parli el poble català’, en què va pronosticar que la independència de Catalunya arribaria el 2014, any en què es va acabar fent la consulta no vinculant que preguntava als catalans sobre aquest fet. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of Independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb, que reproduïm en català.

―Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Primer de tot, perquè sí, perquè ho volem. Per motius democràtics. En segon lloc, per assegurar una qualitat de vida material, cultural i democràtica clarament superior a l’actual. Per tant, per interès. En tercer lloc, per garantir la continuïtat del futur de la llengua i la cultura catalanes en condicions de normalitat. Per tant, per motius culturals. Finalment, perquè som la comunitat nacional més gran del món pendent de resoldre l’accés a l’estatalitat. Per tant, per dignitat històrica.

―Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—Primer, una Catalunya independent pot ajudar a visualitzar una manera catalana de fer les coses basada en l’esforç, la iniciativa i, sobretot, en un model de convivència, gràcies a un projecte nacional integrador i no ètnic. Segon, des de la llengua pròpia, la cultura nacional i els valors col·lectius, podem continuar fent aportacions catalanes a la ciència i a la cultura universals en millors condicions de llibertat i creativitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any