PEGIDA a L’Hospitalet: ultres aïllats i cridant sense que ningú els escolti

  • Concentració escarransida del grup ultra, impulsat per PxC · Molta més gent a la concentració antifeixista

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
11.03.2015 - 22:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’organització ultradretana i xenòfoba PEGIDA ha estat encerclada a l’Hospitalet de Llobregat. Però, a diferència de la manifestació del febrer a la ciutat sueca de Malmö, ha estat un desplegament descomunal d’antiavalots que els ha encerclats, i no pas els manifestants antifeixistes. Que hi eren, i superaven de llarg els ultres, que no han arribat al centenar. I una altra diferència: PEGIDA no és PEGIDA, sinó una marca exhibida per Plataforma per Catalunya, que prova de treure’n rèdit electoral.

A quarts de vuit del vespre, a la Rambla de la Marina de l’Hospitalet, tot eren mossos d’esquadra, desenes i desenes, fent un perímetre que impedia a ningú, ni tan sols a la premsa, d’acostar-se a un petit espai reservat a la concentració ultra.

I a les vuit els ultres han anat arribant. Des d’una bona estona abans s’havien deixat veure pels carrers adjacents alguns dirigents de Plataforma per Catalunya, com ara Daniel Ordóñez, regidor a l’Ajuntament de l’Hospitalet. I després s’hi han afegit més individus, exhibint simbologia feixista, alguns de joves tapant-se la cara; alguns altres, de mitjana edat, amb alguna pancarta, com una dona que ha mirat de sortir del cordó policíac i anar cap al lloc fins on la policia havia deixat arribar la concentració antifeixista, que ha aplegat uns tres-centes manifestants. El cartell d’aquella dona deia: ‘Veïns del Raval, no volem viure en territori musulmà, volem les nostres arrels. La immigració i els sectaris no respecten la llibertat d’expressió.’

Aquest era si fa no fa el missatge. El missatge islamòfob de Plataforma per Catalunya. Aquest partit ha actuat de portaveu del moviment, fent veure que no tenen res a veure amb PEGIDA. Però ells són els qui han portat la gent, i els quui han portat la veu. El secretari general de PxC, Robert Hernando, ha fet les declaracions un cop dissolta la concentració, dient que PEGIDA té potencial. Avui se n’ha vist poc. Si de cas, serà el potencial que tingui PxC, que sembla tenir més força a les urnes que no pas al carrer.

Hernando ha arribat a dir que havien aplegat tres-cents manifestants. N’hi havia mig centenar. Era una concentració escarransida, de tons grisos i marrons, amb creus feixistes i algun crit nazi, amb la lectura d’un manifest que hem sentit de lluny, que ningú no ha escoltat, tan sols els ultres aplegats dins el cercle policíac: uns joves neonazis, gent de PxC, algun nostàlgic franquista i poca cosa més.

I què és PEGIDA Catalunya? No se sap ben bé. Potser no és ningú. Robert Hernando diu que han vingut a la concentració ‘dos o tres’ alemanys. I com es diuen? No se sap. Hi ha una tal Montse Bisbal que va fer de portaveu de PEGIDA en la conferència de premsa de dilluns. Es veu que ella sí que ho és. Però, tal com apunta el periodista Bertran Cazorla a la Directa, sembla que es tracta realment de Montserrat Miñarro Bisbal, vinculada a PxC de fa anys.

Plataforma per Catalunya s’ha posat avui una disfressa. Prova d’agitar la islamofòbia i mira d’aprofitar una finestra d’oportunitat que va intuir que s’obria arran de l’atemptat contra Charlie Hebdo per a eixamplar la seva base, escampant odi contra l’islam. Potser aquella finestra s’ha tancat. El perill és que se n’obrin més. Tanmateix, aquest vespre la gent de l’Hospitalet de Llobregat tan sols ha vist una part de la ciutat ocupada per agents antiavalots, un grup d’antifeixistes que ha recorregut el tram entre la Rambla Just Oliveras i la Rambla de Marina, fent soroll, amb lemes com ‘no passaran’ i ‘fora feixistes de tots els barris’. I allà, lluny, si s’hi fixaven, podien albirar una colla d’ultres aïllats, cridant fort sense que els sentís ningú.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any