Eduardo Reyes: ‘Vull que la societat catalana tingui el futur a les seves mans’

VilaWeb
Redacció
12.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Eduardo Reyes és president de Súmate, una entitat independentista formada majoritàriament per catalans amb els orígens familiars a altres parts de l’estat espanyol. Reyes respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of Independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb, que reproduïm en català.

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Vull la independència de Catalunya perquè crec que es mereix tenir la possibilitat de ser un país més pròsper i millor en tots els sentits. Vull que la societat catalana tingui el futur a les seves mans. Catalunya hauria d’haver crescut molt més del que ha fet. Ha estat i és un exemple per a la resta de l’estat espanyol. És ben sabut que Catalunya és un dels principals motors econòmics de l’estat, pero l’estat en lloc de cuidar-la, escoltar-la i mimar-la per tal que ho segueixi sent, només s’ha interessat en explotar-la i limitar les possibilitats d’un poble treballador i sacrificat. I, a més, és un poble format per molta gent que va migrar a Catalunya per trobar-hi una oportunitat. Són persones que van formar una família aquí, persones que ja formen part d’aquesta societat. I ja no volen tornar a passar pel mateix. Tampoc volen que els seus fills o nets tinguin l’experiència que ells van viure. La independència de Catalunya no és cap finalitat, sinó el principi d’un nou cicle, ple d’esperança, ple d’il·lusió, ple de ganes de treballar i de fer les coses d’una manera diferent.

Tenim l’oportunitat de crear un nou país net de corrupció, constituent i participatiu. Tenim l’oportunitat de crear un estat on la societat estigui per sobre de la política i dels polítics. Un país on les lleis siguin més justes, on els impostos s’inverteixin en educació, sanitat, pensions i en una llei de dependència justa. No vull que els impostos siguin balafiaments per culpa de la ineptitud d’aquells que a través d’unes falses promeses electorals s’aferren al poder, fins que al cap de quatre anys es passen el comandament dels uns als altres. Catalunya té altres alternatives i les volem.

—Què creieu que una Catalunya independent pot aportar al món?

—Catalunya és un país emprenedor i molt comercial. Crec que si tenim un estat propi i podem administrar els nostres propis recursos, podríem invertir en investigació i desenvolumpament. També seria la porta d’entrada a Europa. Es prioritzaria el corredor mediterrani i es facilitaria el comerç entre Asia i els països del nord. Catalunya pot ser un exemple a seguir per altres països, sobretot per Espanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any