El govern d’Andorra veu amenaçada la reputació de tot el sistema bancari

  • El Tresor dels EUA acusa BPA d'emblanquir diners d'origen criminal · El consell d'administració, sota tutela

VilaWeb
VilaWeb
Redacció / ACN
11.03.2015 - 14:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern andorrà ha volgut sortir al pas avui per a donar una imatge de transparència i de bona gestió l’endemà de la denúncia (pdf) dels Estats Units contra Banca Privada d’Andorra, vinculant l’entitat amb l’emblanquiment de diners d’origen criminal. En una compareixença que havia generat molta expectació, la directora de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), Maria Osan, ha dit que ja feia anys que hi havia aquesta investigació i que no entenia per què ara es feia pública. Aquest fet, ha dit Osan, ha generat inquietud, i ha dit que els clients no havien de patir pas per la solvència del banc. I ha reblat: ‘No es poden posar en dubte altres entitats bancàries.’

El missatge d’Osan és que no es pot posar en dubte Andorra com a plaça financera per aquest fet. I que el problema és de mala pràctica d’uns directius de BPA (que diu que encara no se sap qui són) i no pas de balanços ni de solvència.

L’INAF ha obert un expedient sancionador a BPA per a aclarir els fets que han motivat la investigació. Diu Osan que l’objectiu és mantenir el funcionament normal del banc i que no s’ha destituït pas el consell d’administració del banc, sinó que se l’ha posat sota tutela de dos interventors.

Cosan ha explicat que ara es disposa de 60 dies per presentar les al·legacions pertinents a l’escrit dels EUA que ha portat al govern andorrà a intervindré la Banca Privada d’Andorra. Passats aquest temps, en un període que va dels 90 dies als 120, es tindria la primera resolució. Cosan ha dit que en el pitjor dels casos portaria a la BPA a no poder operar als mercats americans. 

La directora de l’INAF ha considerat de la nota dels EUA ‘és molt poc precisa’ i que acusava directius sense concretar-los. És per això, diu, que no s’ha destituït ningú del consell d’administració. ‘No podem destituir ningú sense proves’. En aquest moment el consell d’administració es troba sota la tutela dels dos interventors de l’INAF.

L’acusació

El departament del Tresor dels Estats Units ha acusat avui Banca Privada d’Andorra d’haver facilitat operacions relacionades amb l’emblanquiment de diners provinents d’organitzacions criminals. Segons la informació proporcionada per la divisió de crims financers del Tresor nord-americà, els gestors de Banca Privada van rebre comissions en canvi de canalitzar diners provinents d’organitzacions criminals. Per això les autoritats nord-americanes consideren Banca Privada d’Andorra ‘una entitat sotmesa a preocupació de primer ordre en matèria d’emblanquiment de capital’.

En el comunicat asseguren que, ‘durant anys, alts càrrecs de BPA han facilitat, essent-ne coneixedors, transaccions en nom d’emblanquidors de capital que actuaven per a organitzacions criminals transnacionals’. En concret, l’agència nord-americana diu que BPA va oferir ‘ajuda substancial’ a Andrei Petrov, un emblanquidor de diners que treballa per ‘organitzacions criminals russes implicades en corrupció’, i que va ser arrestat l’any 2013.

Arran d’aquesta qualificació, les autoritats americanes proposen un seguit de mesures per a limitar la capacitat operativa de Banca Privada d’Andorra en el futur. Alhora, s’obre un període de seixanta dies després del qual, quan s’hagi escoltat tothom, es resoldrà sobre l’aplicació efectiva d’aquestes mesures.

Presidit per un directiu del Barça

El Banc, amb el cent per cent de propietat andorrana, té de presidents els dos germans Cierco i Noguer, un dels quals, Ramon, és actualment directiu del Futbol Club Barcelona. El govern d’Andorra permetrà als dos germans de mantenir la propietat, però els apartarà de la direcció.

Un mafiós vinculat a Lloret de Mar

Petrov vivia a Lloret de Mar i va ser detingut el 2013. En l’operació es va intervenir l’ajuntament i es va processar també el batlle, de Convergència i Unió, Xavier Crespo. El TSJC va investigar Crespo pels presumptes delictes de suborn i prevaricació, en la seva gestió com a batlle, car l’Audiencia espanyola havia rebut una exposició raonada en què s’apuntaven indicis que havia rebut regals de l’empresa administrada per Petrov, entre els quals viatges a Rússia. La major part dels càrrecs van ser retirats i només es manté l’acusació d’haver rebaixat els impostos a una empresa de Petrov. Crespo sosté que aquesta rebaixa la va aprovar el ple municipal, igual com moltes altres. Crespo va ser batlle de Lloret fins el 2011 i ara és diputat al Parlament de Catalunya.

Els Estats Units acusen Petrov de ser un dels principals encarregats d’emblanquir diners procedents de les màfies russes.

El Banc d’Espanya intervé el Banco de Madrid

El Banc d’Espanya ha decidit d’intervenir l’entitat financera Banco de Madrid, propietat de Banca Privada d’Andorra (BPA). Ho ha fet per ‘assegurar la continuïtat de l’activitat’ de l’entitat madrilenya, segons un comunicat que ha fet públic. S’han designat dos treballadors del Banc d’Espanya com a interventors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any