El Parlament Europeu torna a exigir que Espanya reconegui Kossove

  • Una moció presentada per la diputada austríaca Ulrike Lunacek i amb una esmena contrària d'IU i Podem

VilaWeb
Redacció
11.03.2015 - 14:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

No és la primera vegada que el Parlament Europeu exigeix a l’estat espanyol el reconeixement de la independència de Kossove. Ho ha fet unes quantes vegades; l’última, l’abril del 2013. Ara hi ha tornat, amb una moció presentada per l’eurodiputada austríaca Ulrike Lunacek del grup dels Verds. El text encoratja els cinc estats membres de la UE que encara no han reconegut la independència de Kossove a fer-ho. Són Espanya, Xipre, Grècia, Romania i Eslovàquia.

La moció ha rebut una esmena contrària amb el suport d’Esquerra Unida i Podem, que ha estat tombada en la votació.

La petició a aquests cinc estats es fa per facilitar la normalització de les relacions entre Kossove i Sèrbia. A més, s’hi convida tots els estats a estimular l’intercanvi econòmic, el contacte entre ciutadans i les relacions polítiques i socials amb Kossove.

El 17 de febrer de 2008, els membres de l’Assemblea de Kossove van votar la independència d’aquest territori de majoria albanesa a l’ex-Iugoslàvia. No hi va haver referèndum, sinó una votació i declaració unilateral dels parlamentaris kossovesos ‘elegits democràticament pel poble’. Era, de fet, la segona declaració d’independència, després de la del 7 de setembre de 1990, no reeixida. L’endemà, el 18 de febrer, ja van reconèixer la nova república l’Afganistan, Albània, els EUA, França, la Gran Bretanya i Turquia.

Independència avalada pel Tribunal de Justícia Internacional

La no-unanimitat del reconeixement de Kossove és deguda, en part, als dubtes sorgits sobre la legalitat de la declaració de l’Assemblea de Kossove de fa set anys. Sèrbia defensava que havia estat un procediment il·legal i va demanar el criteri del Tribunal de Justícia Internacional. Per deu vots a quatre, el juliol del 2010 aquesta institució va avalar la independència unilateral de Kossove i va deixar clar que no hi havia cap argument en la legislació internacional per a prohibir la secessió d’un país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any